A vakcina védelem!

2021.06.12. 18:00

A súlyos tünetektől véd a vírus elleni vakcina

Dr. Kázár Ágnes háziorvos minden koronavírus elleni vakcinát biztonságosnak tart. Viszont az egészségügyi előírásokat oltottként is be kell tartani.

Detzky Anna

Forrás: OK

Fotó: @ilgrasso

– Mint minden védőoltás, a koronavírus elleni oltás is a fertőzés súlyos következményeitől és tüneteitől véd, de nem a betegségtől. A járványügyi jelentősége pedig az, hogy minél kevesebben fertőződnek meg és minél enyhébb lefolyásúvá válik a betegség, annál inkább lassul a járvány terjedése – magyarázta dr. Kázár Ágnes. – Egészségügyi dolgozóként nagyon hamar, első körben megkaptuk a védőoltást Pfizer-oltóanyag formájában. 1800 beoltott után elmondhatom, hogy nagyon hasonló reakciókat tapasztaltunk, mint azok, akik másféle vakcinát kaptak. Helyileg izomfájdalommal, duzzanattal járt az oltás, és általánosságban levertséget, hőemelkedést, lázat okozott.

Szükséges a két dózis

Ahogy telik az idő, egyre több tudás gyűlik össze az egyes védőoltásokról.

– Személy szerint én még nem találkoztam egyik vakcina esetében sem súlyos mellékhatásokkal vagy tromboembóliás szövődményekkel. A kínai oltóanyaggal kapcsolatban pedig hangsúlyoznám, hogy nem okozott koronavírus-megbetegedést, annak ellenére sem, hogy elölt vírust tartalmaz. Egyébként a legtöbb gyermekkori betegség ellen hasonló mechanizmussal működő védőoltást alkalmazunk. Ezzel szemben a két dózis beadása között a fertőződés kockázata fennállt, úgyhogy a második részoltás sem hagyható el. Emellett a beoltott személy továbbra is betegséghordozó lehet és megfertőzhet másokat, ha nem tartja be a járvány­ügyi előírásokat – magyarázta a szakember.

(A borítóképen: Dr. Kázár Ágnes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában