gyógynövény

2021.06.17. 07:00

A levendula igazi csodaszerünk

Amellett, hogy kertünk ékévé válhat, testünkre és lelkünkre is pozitívan hat.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha levendulát ültetünk a kertünkbe, biztosak lehetünk benne, hogy mélylila színe, finom méhcsalogató illata már az utca végéről is érzékelhető lesz, ehhez azonban az szükséges, hogy ültetésekor körültekintően járjunk el.

Mikor, hogyan ültessük?

A levendulát magról vagy dugványról lehet szaporítani, az előbbivel való kísérletezés gyakran kudarcba fullad, így érdemes dugványt vagy kifejlett növény vásárolni, ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban. Ehhez vágjunk le 10 centiméteres hajtásokat, majd helyezzük azokat homok és virágföld keverékébe.

Az ültetésre a legmegfelelőbb időszak a tavasz, bár sokak szerint, ha ősszel próbálkozunk, akkor a télre már szépen begyökeresedik, a nyár viszont abszolút alkalmatlan, ugyanis a nagy hőségben gyorsan kiég.

Általában magától a növény edzettségétől is függ, hogy életben marad-e, vagy sem. Ha mégis ősszel ültetünk egy évnél fiatalabb példányt, télre érdemes a tövét betakarni szalmával vagy falevéllel, hogy ne fagyjon ki a következő tavaszra.

Ha valaki kisebb kerttel, erkéllyel rendelkezik, akkor sem kell lemondani az illatozó levenduláról, ültesse bátran cserépbe. Ekkor viszont figyelni kell arra, hogy évente friss földbe ültessük át, megfelelő tápanyagok adagolása mellett, kicsit több locsolással ugyanolyan egészséges és burjánzó lehet, mint szabadföldi társai.

Gondozás és szüretelés

Gondozását illetően meglehetősen igénytelen, jól tűri a szárazságot, a nyári forróságot. Csak napos helyre érdemes elültetni, félárnyékban nem fog virágot hozni. A növény illóolaj-tartalma függ a napsütéses órák számától. Tehát minél több napfény éri, annál illatosabbá válnak a virágai.

Metszését tekintve megoszlanak a vélemények: egyesek szerint minden évben vissza kell vágni tövig a levendulát, mások azt mondják, két-három évente kell a metszést megejteni. Optimális, ha a két meggyőződés között maradva a tavalyi hajtásokat levágjuk, ezzel utat engedve az új, friss hajtások virágzásának. A fás részbe már nem szabad belevágni, mindenképp pár centivel felette próbáljuk meg eltávolítani az idejétmúlt hajtásokat. A levendula már májustól virágzik, ha a folyamat befejeztével csinálunk egy formaigazítást, a növény másodvirágzására is számíthatunk.

A levendula aratására szép időt, harmat felszáradása utáni időpontot keressünk. Lehetőleg ne 11 és 16 óra között, amikor a legtöbb rovar, bogár helyezkedik el rajta, amelyek csíphetnek, marhatnak, ezzel kellemetlenséget okozva. Ne tépkedjük és vagdossuk felelőtlenül, ennek is megvannak a helyes praktikái. Az első és legfontosabb, hogy figyeljünk arra, ne legyenek teljesen nyitva a virágai, a fás rész felett 2-3 ujjnyival vágjuk le, majd kössük össze őket, és lógassuk fel szellős helyen. A tűző napon kifakulhat, illatából is veszíthet a növény.

Esőben ne!

Esős időben ne arassunk, várjunk a művelettel legalább egy napot. Eszközként ne a kést vigyük magunkkal az aratásra, mivel az csak tönkreteszi a bokrot, a kezünket is megsérthetjük vele. Helyette a metszőolló, sarló segítségével minél hosszabb szárral próbáljuk meg levágni a növényeket. A levendulacsokrokat ne rakjuk zacskóba, mert könnyen befüllednek, és a száradás alatt lehullajtják a virágaikat. A vágástól számított 5 órán keresztül érdemes lógnia a csokroknak jól szellőző helyen.

Ha nem a saját kertünkben, hanem ismeretlen helyre megyünk levendulát aratni, kérdezzük meg, hogy használtak-e gyomirtót a gaz távol tartására, ugyanis ha igen, nem készíthetünk a levágott csokrokból teát, szörpöt és semmi olyat, amit elfogyasztanánk.

A növény hatásai

A gyógyhatású levendula javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi-lelki frissességet. Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.

Aromaterápiában használva feszültségoldó és idegerősítő. Sokan úgy is használják, hogy alvás előtt cseppentenek a párnára a levendulából készült illóolajból, vagy épp a párnahuzatukba teszik a növényt, ezzel segítve elő a nyugodt, pihentető alvást.

Fontos tudni: enyhíti a fejfájást, javítja a depresszív kedélyállapotot. Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, asztmások számára viszont ez a módszer nem ajánlott.

Masszírozások alkalmával a fáradtságot, az izom- és reumás fájdalmat csökkenti. Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is. A rovarcsípéseket is csillapítja, sőt a horzsolásokat, a kisebb sebek gyógyulását is felgyorsítja.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/novenyekkel-is-kivedhetjuk-a-verszivok-kellemetlen-tamadasait-5505787/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában