Szabadidő

2021.06.29. 18:00

A kerékpáros zebrán sem veszélyeztethet

Bármennyire is alap közlekedési eszköz a kerékpár viszonylag egyszerű szerkezettel és egyszerű közlekedési szabályokkal, mégis van jó pár téves elképzelés, amelyet nem árt tisztázni a közlekedést illetően.

Pap Gyula

Fotó: Shutterstock

Van például két tévhit a világítást és a bukósisakot illetően. Az egyik: a lámpa használata ajánlott, de nem kötelező. Ez azonban nem igaz, a világítás kerékpáron is kötelező. Az első és hátsó világítás talán a legfontosabb kerékpártartozék – írja a kerekparosklub.hu.

Ajánlott a bukósisak

A másik: bukósisak viselése csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 kilométer/óra feletti sebességgel ­kerékpározunk. Bukósisak viselése tehát az esetek többségében nem kötelező, de gyerekeknek és sportoláshoz ajánlott.

Az úthasználat is sarkalatos kérdéskör. Lakott területen csak ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogosforgalom zavarása nélkül, és legfeljebb 10 kilométer/óra sebességgel. Fontos még tudni, hogy amennyiben egy úton tilos kerékpározni, az nem jelenti azt, hogy akkor ott a járdán szabad kerékpározni, kivéve 12 éven aluliaknak főút mellett. A kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat kötelező használni, kivéve, ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található. A gyalog- és kerékpár­utakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.

Sajnos vannak rosszul tervezett és épített kerékpárutak. Ezek használata sokszor veszélyes lehet – jegyzi meg a szakportál. A zebrával kapcsolatban is akad tévhit. A KRESZ nem tiltja, hogy átguruljunk a zebrán. Elsőbbség viszont csak akkor jár, ha leszállunk, és áttoljuk a kerékpárt. A zebrán vigyázni kell a gyalogosokra, ezt pedig leszállva tudjuk leginkább megtenni.

(A borítóképen: Csak szabályosan!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában