Videó

2021.05.05. 08:00

Vízityúk falatozik a Hernádon

A Hernád folyóra is visszatért a telelésből a vízityúk, írja posztjában az Aggteleki Nemzeti Park.

Forrás: birdphotography.hu

Fotó: Burai Roland

A felvételen látható nászruhás példány a Gibárti duzzasztó feletti szakaszon először átúszik a folyón, majd a túlparton kiszállva a víztükörig lehajló fűzhajtások rügyeit csipegeti, végül elrejtőzik a nádasban.

A vízityúk április és október között figyelhető meg, de enyhe teleken egyre több egyed el sem vonul hazánkból. Ilyenkor a be nem fagyó vizeken vészelik át a hideg napokat. Alapvetően vízi rovarokat, puhatestűeket, férgeket fogyaszt, de növényi táplálékot is eszik. Az idei tavasz hideg napjain kevés rovar mozog, ami megnehezíti a rovarevő madárfajok zsákmányhoz jutását. A vízityúk az előző évi avas nádasban építi fészkét különböző növényi anyagokból.

Évente kétszer költ, 7-10 tojást rak, a tojások 3 hét kotlás után kelnek ki. A fiókák „félfészekhagyók”, ami azt jelenti, hogy eleinte a szülők a fészekben etetik, majd a réce és tyúkfélékhez hasonlóan a fészket elhagyva, a szülőket követve táplálkoznak úgy 3 hetes korban, 5 hetesen már teljesen önálló. Magyarországon gyakori fészkelő, főként a növényekkel benőtt vizeket kedveli. Az avas nádasok védelmével, a vizek szennyezésének megakadályozásával, kiszáradásának megelőzésével sikeres fészkelésük biztosítható. Védett madár, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

– Szöveg és kisfilm: Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető (ANPI – Zempléni Tájegység) –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában