Kertész

2021.05.17. 18:30

Újra megjelent a levéltetű

Érdemes azonnal védekezni ellene, még ha nem is okozott eddig különösebb kárt.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szárazra és melegre fordult az időjárás az elmúlt napokban, ez pedig tovább kedvezett a levéltetveknek a kertekben, amelyek már egyébként is jó két hete megjelentek a gyümölcsfákon és néhány dísznövényen. Tavaly az egész országban nagy gondot okozott a kártevő, amelytől szinte lehetetlen volt már júniusban és júliusban megszabadulni.

Foltoz és ragad

Bár a megjelenése után eleinte nem okoz komolyabb gondot a növénynél, és sokszor még az esztétikai „károk” sem látványosak, mégis kevesebb idegesítő kártevő van a kertekben és udvarokban, mint a levéltetű. Foltoz, ragad, nehéz tőle megszabadulni, viszont könnyen és gyorsan képes végigfertőzni mindent. A „mindent” kifejezés pedig a levéltetű esetén egyáltalán nem túlzásba vitt kijelentés.

A levéltetveket a megjelenésük után egy darabig nem könnyű észrevenni, az első gyanús jel, amit azonnal ki lehet szúrni, az a hangyák jövés-menése a gyümölcsfán.

A levéltetvek szívó kártevők, növényi nedvvel táplálkoznak, amelyet a levelekből szívnak, illetve a hajtási csúcsokat szokták megtámadni, mivel itt a legzsengébb és lédúsabb a fa. A táplálkozásuk során édes váladékot, vagyis mézharmatot választanak ki, ami egyrészt ragacsos foltokat képez, másrészt vonzza a hangyákat, így a levéltetvek után hamarosan ők is megjelennek a fánkon. De az is gyakori, hogy a mézharmaton fekete színű gombabevonat telepszik meg, ez a korompenész. Komoly problémát jelent még, hogy a levéltetvek növényi vírusokat is terjesztenek, így például a csonthéjasok egyik leggyakoribb betegségét okozó szilvahimlő vírust, tehát már csak ezért is javasoljuk mindenkinek, hogy védekezzen a levéltetű ellen.

Komoly kár is lehet

Ha nagy mennyiségben szaporodnak el, akkor elkerülhetetlen a védekezés, még akkor is, ha azt gondolnánk, hogy nem okoznak gondot és nem érdemes belebocsátkozni a harcba. Az első kár, ami keletkezik, hogy a levelek bekanalasodnak, elszáradnak. A kártétel azonban teljes hajtásokat, ágakat is érinthet, ami már sokkal komolyabb gond, mint néhány levél. Az igazi kártétel viszont az, hogy a termés apró marad, illetve a fáról a kert minden növényére „átköltözhetnek” a károkozó telepei. Ilyenkor tesz jó szolgálatot egy motoros permetező, amellyel jóval nagyobb távot, magasságot tudunk befújni, mint egy kézivel, és jobban ki tudjuk juttatni a permetezőszert.

Ezt használhatjuk

A speciális, levéltetvek elleni szerek közül a Pirimort és a Teppeki 50 WG-t tudjuk javasolni, de bevethető egyéb rovarölő szer, amely a levéltetvek ellen is hatásos, mint például a Mospilan 20 SG, a Fazilo, a Cyperkill 25 EC vagy az Axoris. Az ökológiai termesztésben is engedélyezett szerek közé tartozik a paraffinolaj, a napraforgóolaj, illetve a káliszappan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában