Kiskert

2021.05.21. 18:00

Termesszünk spárgát, rendkívül egészséges

Nem sokan ültetnek spárgát a kiskertekben, pedig érdemes megpróbálkozni vele.

Horváth Imre

20210428 Öttömös Elkezdődött a spárgaszezon. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Tanács Attila termesztő.

Forrás: MW

Fotó: Frank Yvette

Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi.

Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A-, B1-, B2-, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van. A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk, ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 centit is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva, egy-két napig hűtőszekrényben eltartható.

A spárga könnyen szaporítható növény, a magvetés mellett a tőosztás is alkalmazható erre. A spárgamag csírázási ideje alacsony talajhőmérsékleten hosszadalmasabb, ezért korán tavasszal kell vetni. Késői vetés csak ott alkalmazható, ahol a terület öntözhető. Szárazságtűrő növény, de a bőséges vízellátást meghálálja. Hosszú megvilágítást és nagy fényintenzitást igényel, alkalmazkodóképessége a hőmérsékleti változásokkal szemben elég nagy. Táp­anyagigénye nem nagy, de a megfelelő nitrogén, foszfor, és kálium szükséges számára, hogy a megfelelő tömegű zöldet hozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában