odafigyelés

2021.05.09. 08:30

Óvatosan a légypapírral!

A változatos csapdák és egérragasztók röpképtelenné tehetik a madarakat is.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Nagyon sok olyan bejelentés érkezik a Mályi Madármentő Állomáshoz, hogy a légycsapda madarakat is fog. A védett fecskék, házi rozsdafarkúak, cinegék, poszáták is áldozatul esnek a légyfogóknak. Fiókaidőszakban rengeteg madár visz rovarokat a kicsinyeinek, és ilyenkor, ha az egyik szülő csapdába esik, az egész fészekalj elpusztulhat. Hogyha mégis légypapírt szeretnénk használni, akkor nagy odafigyeléssel, rendszeres ellenőrzéssel tegyük – ajánlja a madármentő állomás.

Célszerű mentőhelyre vinni

– Többféle légycsapda létezik, eltérő erősségű ragasztóanyaggal. A henger alakú a legkevésbé veszélyes, amiből viszonylag könnyen ki lehet szabadítani a madarat. Ha a tollát valamilyen oldószerrel letisztítjuk, akkor akár azonnal is elengedhető – mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás és a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke. – A felakasztható, légymintával díszített sárga légypapíron már vastagabb ragasztóréteg található, amibe az egész rovarevő madár beleragadhat, mert becsapja a minta. Ebből étolajjal és liszt­tel tudjuk kiszabadítani, ami segít abban, hogy sérülésmentesen lefejtsük róla a ragasztót. Ilyenkor már az állat maga is elkezdi tisztogatni a tollát. A műveletet körülbelül négy hétig többször meg kell ismételni és közben arra töreked ni, hogy a repülőtollak megmaradjanak. Az egérragasztó a legerősebb, amiből szinte lehetetlen röpképes állapotra visszahozni az áldozatot. Ebben még ragadozó madarak is képesek megragadni, ha az elfogott egeret próbálják elejteni. Minden szerencsétlenül járt madarat célszerű mentőhelyre vinni, különösen, ha védett, mert akkor a helyileg illetékes kormányhivatal természetvédelmi főosztályát is értesítenünk kell.

(A borítóképen: Ragasztóba ragadt fecske. Van, amikor megszabadítható a fogságából)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában