gyereknevelés

2021.05.09. 17:30

Nem baj, ha unatkozik a gyerek

Hagyjuk a gyereket fára mászni, vagy azt tenni, amit éppen szeret! Nem kell mindig irányítani.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az sem baj, ha éppen unatkozik. Nem szükséges állandóan programot szervezni a gyereknek, sokszor az is elég, ha csak leül rajzolni. Az értelmi és a mozgásfejlődés vagy szinkronban, vagy egymást váltva fejlődik. Fontos az idegrendszeri érettség is, hiszen változó a gyerekek ingerküszöbe.

Ingerkereső, vagy sem

Van olyan gyerek, aki nagyon ingerkereső, ők nehezebben tudnak lecsendesedni. És vannak azok a gyerekek, akiknek a kevés inger is tud mély bevonódást jelenteni akár órákon keresztül – mondta Kovács-Némethi Gabriella klinikai szakpszichológus. Fontos tehát az egyéni különbség és az életkori sajátosságok. Az is lényeges, hogy amikor távolodik a szülőtől a gyerek, akkor minden olyan élményt megélhessen egyedül, amihez már a szülő nem kell. Hagyjuk őt a játékéban, eszköztárában kiteljesedni – javasolta a gyermekpszichológus. Kicsi korától fedezze föl a környezetét, nem kell őt mindenhová követni. Hiszen, amikor kielégítette a felfedezés iránti vágyát, akkor vissza fog jönni.

Ez a viselkedés minden gyerek életében jelen kell hogy legyen. Meg kell figyelni, hogy milyen tevékenységben érzi magát a legjobban, és abban segíteni, hogy elmélyülhessen benne – fogalmazott a szakember. Például ha szeret az udvaron hintázni, akkor abban kell támogatni. De ha éppen festeni akar, akkor vegyünk neki festéket, ecsetet, papírt, és ezzel csatlakozzunk rá az igényére. Eltávolodhat a szülő tőle térben is, de ha szeretné, hogy ott legyen, akkor csendben mellé kell telepedni. Vannak gyerekek, akiknek kifejezetten megnyugvást jelent, ha anya vagy apa fizikailag is jelen van.

Ne siettessük

Mindenki ismeri annyira a saját gyerekét, hogy ezt tudja és érzi. Ne siettessünk semmit, hagyjuk, hogy abban „lubickoljon”, amit szívesen csinál és csak akkor lépjen tovább egy újabb tevékenységbe, amikor ő akar – hívta fel a figyelmet a szakpszichológus. Dicsérni kell újra és újra, mert az örömmel tölti el. Csak olyan tevékenységbe vonjuk be, amit ő is szeretne. Ha nem akar gyurmázni, ne erőltessük. Türelemmel ki kell várni a döntését. Esetleg felajánlhatunk neki lehetőségeket, amelyekből választhat. Bevonhatjuk a gyermeket közös főzésbe-sütésbe, ha kedveli a konyhai tennivalókat, az étel elkészítése funkcióörömöt okoz neki, ugyanakkor rá tud töltődni a szülőre.

Manapság nagyon divatos a kisiskolások körében a sport, a tánc, a zene és a kreatív tevékenységek. A kis­iskolások szinte mindegyike jár valamilyen foglalkozásra, edzésre. De fontos, hogy a gyermek igénye, döntése legyen, ne a szülőé. Az önkifejezés egészen előtérbe került az utóbbi években, mint a versírás vagy a rajzolás. A kis kamaszkor hamarabb eljön, most már az alsó tagozat harmadik-negyedik osztályában.

Az a gyermek, akit hagytak kicsi korában felfedezni, ahol a szülői kontroll nincs erősen jelen, az továbbra is nyitott és felfedező marad. Ellenpélda erre egy nyári tábor, ahová a gyerek menni akar, de a szülő nem engedi – tette hozzá a pszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában