költészet

2021.05.15. 19:30

Negyedik verseskötetének kiadására készül az arnóti költőnő

Ajándékként éli meg B. Mester Éva, hogy nyugdíjas korában kibontakoztathatta költői tehetségét.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Negyedik verseskötetének kiadására készül az arnóti költőnő, Könnyűvé válni címmel, az Irodalmi Rádió kiadásában. Legújabb költeményeit többek között a természet és az elengedés témája ihlette.

Versek között nőtt fel

– Miskolci nagycsaládból származom, nyolcan voltunk testvérek. Közülük négyen lettek magyar–történelem szakos tanárok. Egyik bátyám pedig újságíróként dolgozott. Otthon sok könyvet tartottunk, és szívesen olvastunk verseket és prózai műveket – mesélte B. Mester Éva. – Már az iskolában is próbálgattam a szárnyaimat az irodalmi szakkörön. Aztán mikor közgazdász végzettséggel dolgozni kezdtem, és megszületett a két gyermekem, akkor ritkábban írtam verseket, legfeljebb munkahelyi ünnepségekre. Sajnos hamar megözvegyültem, és a családfenntartásra kellett koncentrálnom.

Sok lehetőséget kapott az Irodalmi Rádió alkotó közösségében.

– Elmentem a rádió egy rendezvényére a volt kolléganőmmel mint néző. A főszerkesztő említette ott, hogy három nap múlva zárul le egy pályázatuk a szerelmi költészet kapcsán, amelyre még éppen be tudtam nyújtani egy már meglévő verset. Rögtön oklevelet nyertem, és felbátorodtam. Amikor hívtak, hogy legyek az alkotó közösség tagja, már nem hezitáltam. Azóta is minden évben elmegyek író-olvasó táborba, és a pályázatokon is részt szoktam venni. Kinyílt számomra a művészeti világ. Most már nagyon sok embert ismerek, aki hasonló elhivatottsággal ír. Az alkotó munkához az évek során felhalmozódott élettapasztalatomat jól fel tudom használni. A versírásban a lányom is támogat. A tízéves unokám pedig azzal kedveskedett születésnapomra, hogy írt nekem egy verset – osztotta meg a költőnő.

Nyárra várható, hogy megjelenik B. Mester Éva negyedik kötete.

– Mivel hetvenéves elmúltam, manapság már inkább a természet, az unokáim vagy az aktualitások, például a világjárvány a főbb témáim. Nemrégen megörököltem a szülői házat Miskolcon, de ragaszkodom jelenlegi otthonomhoz Arnóton, ahol 35 éve élek családi házban. A településen pezseg az élet, sokféle rendezvényt tartanak itt. Ezekről szívesen írok, és mint fellépő is rendszeresen meghívnak. Az Irodalmi Rádióban 2018-ban az év legjobb szerzője voltam, ami lendületet adott. Most készült el a Könnyűvé válni című negyedik kötetem, ami még megjelenésre vár. A könyvkiadáshoz harmadszor járul hozzá dr. Üveges István, Arnót község polgármestere. Egyik festőművész barátnőm készítette el az új kötetem címlapjára készült pitypang festményt, ami azonos című versemre utal. Engem az alkotás mindig felszabadít és örömet ad, erre, illetve az elengedésre mutat rá a kötetcím. Fontosak számomra a rímek. A klasszikusok közül József Attila a kedvenc költőm. Annak ellenére, hogy a szabadverset mint formát kevésbé kedvelem, az utóbbi években elkezdtem érdeklődni a kortárs költészet iránt – mondta az alkotó.

(A borítóképen: B. Mester Évának a negyedik kötete jelenik meg a közeljövőben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában