májusfa

2021.05.11. 14:30

Májusfák a táncoslányoknak

A falvakban és a városban is kaptak közös májusfát a helyi lányok.

Tóth Balázs

Fotó: TB

Május elsején sok ház kapuján megjelent a városban a májusfa, apukák, barátok állították a lányoknak. Sőt, a környékbeli településeken is életben tartották a szokást, ott a főtereken is díszítettek minden helyi lány tiszteletére fákat.

Immár negyedszer

Mezőkövesden a Matyó Néptáncegyüttes tagjai lepték meg szalagokkal díszített ágakkal a csoport lány tagjait. Seres Istvántól megtudtuk, ez már a negyedik alkalom volt, hogy ők is követték a hagyományt, de tavaly a Népi Művészetek Házánál csak egy közös fát díszítettek a pandémia miatt. Természetesen idén is kifejezték tiszteletüket így a város lányai, asszonyai felé, de most ismét eljutottak táncpartnereikhez is.

– Mint minden közös program, ez is nagyon nagy élmény. Tizennégy-tizenöt helyre vittük a fákat, örömmel tettünk eleget ennek a szép hagyománynak. A visszajelzések alapján a lányok nagy szeretettel fogadták a feldíszített fákat – mondta Seres István.

Tóth Szabolcs nagyon örült annak, hogy a húsvéti locsolkodás után, a Covid-helyzet ellenére, a május elsejei hagyománynak is tudtak élni. Szeretné, ha ezzel példát mutatnának az embereket körülvevő sok negatív dolog között. Örül, ha mások szívét is megdobogtatták a májusfák.

Mindketten elmondták, várják már, hogy újra elkezdődhessen a táncosélet. Seres István szerint, mivel szinte az egész tánckar hosszú évek óta együtt dolgozik, természetesen nagyon hiányoznak az együtt töltött idők, a közös munka és a fellépések.

Tóth Szabolcs is reméli, hogy hamarosan normalizálódik az élet és végre ők is újra birtokba vehetik a tánctermüket. Mint mondta, szeretett hobbijuk lételeme a fizikai kontaktus, a tapintásokon át érezhetik a tánc lüktetését, szívét, lelkét.

(A borítóképen: Juhász László és Seres István, az együttes tagjai faállítás után)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában