kihívás

2021.05.14. 19:00

Májusfaállítás helyett Jerusalemát táncoltak a tarcaliak

Májusfaállítás helyett idén együtt táncolt a tarcaliak apraja-nagyja, hogy eleget tegyenek egy kihívásnak.

Bacsó István

Forrás: PH

Az év tánckihívását, amelyre a fél világ táncol, a Master KG együttes Jerusalema című dala ihlette. És most az egész ország szeretné megmutatni, hogy ezekben a nehéz időkben is lehetséges az önfeledt boldogság – avat be a tarcali táncolás titkaiba Györgyné Újvári Mária önkormányzati képviselő, művelődésszervező.

Kis túlzással futótűzként terjed a „Jerusalema-tánc”, láttunk már kórházi dolgozókat, rendőröket, tűzoltókat, munkahelyi közösségeket, iskolásokat és sokan másokat reagálni a kihívásra. A legtöbb produkció egészen magas színvonalon készült. Tarcalra úgy került sor, hogy Nyírtelek kihívta Tokaj városát, majd Tokaj lakói és a Tokaj Kincsei Egyesület hívták ki Tarcalt a táncra. Tarcal választása pedig Mezőzomborra esett.

Miután Butta László polgármester elfogadta a kihívást, a 6 Puttonyos Borfalu Facebook-oldalán meghirdetett táncra rövid időn belül sokan jelentkeztek, és egyre lelkesebb lett a település lakossága. Az eredeti koreográfiát Butta Dóra táncoktató dolgozta át a helyi viszonyokra és ő maga mutatta be a megtanulandó lépéseket egy otthon készített videó segítségével a jelentkezőknek.

Mindenki gyakorolt otthon

„Nem volt egyszerű a próbák megtartása a vírushelyzet miatt, a felvétel előtt csak egyszer találkoztunk, mindenki otthon gyakorolt az általunk készített videó alapján. Én táncoltam, a párom felvette. Megcsináltuk a felvételt több nézőpontból is, hogy mindenkinek egyértelmű legyen. Az emberek örültek a lehetőségnek, hogy végre kicsit együtt lehettünk, úgy éreztük, hogy kiszakadtunk végre a negatív világból, amit a járvány kényszerített ránk” – árulta el Butta Dóra.

A „nagy nap” előtt este élőben tartottak próbát az Agórán, ahol sokan gyűltek össze. Május elsején aztán a község több frekventált pontján táncolták el és vették videóra a koreográfiát. Tudatosan választották ki a turisztikailag is fontos helyszíneket, mint a Terézia-kápolna, az Óriás Palack, Tarcal vezér szobra, az Agóra és az Áldó Krisztus-szobor.

A jelenlévők szerint vidám hangulatban telt a „kihívás napja”, noha a reggeli órákban még zuhogott az eső. Azonban mire eljött a felvétel ideje, a nap is kisütött.

A közösségi táncoláshoz később, a jelenléti oktatás újraindulásakor, csatlakozott a Kikelet Napközi Otthonos Óvoda és a Klapka György Általános Iskola is, akik saját közösségükkel az intézményeik területén táncoltak.

„A ritmusos, jó zene és a lendületes koreográfia pozitív és szórakoztató tevékenység volt, melyet mindannyian élveztünk. A készülő videónk egy felhívás is egyben! Célja, hogy minél több tarcali ember érezze, tudunk összefogni, tudunk együtt lenni. Van remény kilábalni ebből a sokaknak szörnyű időszakot jelentő évből, hónapokból” – mondta Györgyné Újvári Mária. Majd hozzátette: Fontos hangsúlyozni, hogy a próba és a felvétel folyamán mindenki óvatos volt és ügyelt a Covid-járvány okozta egészségügyi előírások betartására.

(A borítóképen: A község több frekventált pontján táncolták el és vették videóra a koreográfiát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában