sokakat érint

2021.05.22. 19:00

Légszomjat és szorongást okoz a súlyos tüdőbetegség

A nehézlégzés szorongásos tüneteket is okozhat a COPD, de létezik rá modern terápia.

20201125 Szeged dohányzás járvány idején illusztráció. Drágulni fog a cigaretta fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: MW

Fotó: Kuklis István

Egészség. A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése. A tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép. Ez a fajta károsodás visszafordíthatatlan, a tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség. A prevenció és a kezelése nagyon fontos.

A COPD-ben szenvedő emberek számára komoly terhet jelenthet betegségük. Ha az ember légszomjjal küzd, az olyan tevékenységek, mint egy rövid lépcsőzés vagy egy bevásárlótáska cipelése, küzdelmessé válik. A betegség fokozatosan súlyosbodik. A Global Burden of Disease felmérései szerint a COPD a harmadik vezető halálok. Világszerte manapság 384 millió ember él ezzel a betegséggel. A felnőtt lakosság körülbelül 4-7 százalékát érinti. Magyarországon a becsült betegszám 400-500 ezer közé tehető, ami a tüdőgondozókban nyilvántartott szám körülbelül két-háromszorosa. A legismertebb tünetek közé tartozik a szűnni nem akaró köhögés, a nehézlégzés és a fáradékonyság. A tünetek általában 45 éves kor felett jelennek meg, legtöbbször dohányosoknál. A tüdő funkciója folyamatosan csökken, a betegség lefolyása azonban hörgőtágítókkal jelentősen lassítható.

A COPD hatása

Egy krónikus betegség fizikai kihívásai gyakran befolyásolhatják az ember érzelmi állapotát is. Megterhelő lehet a légszomj megtapasztalása, amely szorongást okozhat, ezért a beteg még nagyobb légszomjat érezhet. Egy globális felmérés, amely fiatalabb és idősebb felnőtteknél vizsgálta a mindennapi hatásokat, megállapította, hogy a 45–54 éves korosztályhoz tartozók érzik leginkább a COPD általános közérzetre tett hatását, és azt, hogy tüneteik miatt gyakran változtatniuk kell megszokott napi rutinjukon.

A COPD-ben szenvedő emberek számára nagyon fontos a nehézlégzés és az ezzel összefüggő szorongás kezelési módjainak megtalálása. Különböző légzési technikák és pozíciók léteznek, amelyek segíthetnek, ha egy személy aktív vagy hirtelen légszomjat érez. Érdemes érdeklődni a COPD modern terápiáiról a kezelőorvosnál. Napjainkban már olyan inhalációs készülékek állnak a betegek rendelkezésére, melyek használata nem okoz nehézséget és emellett környezetünket sem szennyezik.

(A borítóképen: Legtöbbször dohányosoknál jelentkeznek a tünetek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában