Gyúrunk...?

2021.05.08. 18:30

Lábazástól a crossfitig széles a repertoár a kondiparkokban

Miskolc egyik legnagyobb kondiparkja a Győri kapui Ifiparkban van.

Pap Gyula

20200507 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Népkerti kondipark illusztráció.

Fotó: Kozma István

Sokak számára hihetetlen, de van, aki keményen megdolgozik azért, hogy felszedjen pár kilót, persze nem mindegy „milyen formában”. Péternél közel 10 kiló volt a cél, melyet 3600-4000 kalóriás napi energiabevitel mellett, rengeteg főzőcskézéssel kívánt elérni. Mellette nyomta az erősítést is ügyelve, hogy ne menjen a súlygyarapodás kárára. Most a szabadtéri pályán a szorgos munkával felszedett kilók formázása – „szálkásítás” – folyik a legkülönbözőbb gyakorlatokkal, futással kiegészítve.

Zoltán labdarúgói múlttal rendelkezik, ő igazából „lábazásra” használja a kondicionáló eszközöket. Kitörés, bolgár guggolás, vádlizás szerepel többek között a repertoárban. Utóbbit a bordásfalnál tudja még hatásosabban gyakorolni. A különböző állványokra való felugrás is nagyon hasznos – mindez megfelelően magas ismétlésszámmal.

Legendás ugrások

Krisztián a vállra és a törzsizmokra „dolgozik” kedvence a „muscle up” lényege, hogy nyújtott testtel álla fölé húzódzkodik a nyújtón, majd kinyomja magát függőlegesen – esetleg több alakalommal. Bár hasonlít, de jelentősen különbözik a tornából is ismert „billenéshez”, amely ugyanezen eszközön lendületből és nyújtott karral történik – magyarázza.

Batelo jól ismert arca az Ifipályának, legendás ugrásait számos népszerű videón csodálhatjuk meg, a „parkour” kategóriában mondhatni „maradandót alkotott”. Természetesen a kondizás a kezdetektől hozzátartozik életmódjához, jelenleg a THENX nevezetű applikáció segítségével végzi – folyamatosan frissülő tanácsok segítségével – a speciális gyakorlatokat.

A crossfit edzés lényege – leegyszerűsítve –, hogy ötvözi a súlyemelés, gimnasztika és az állóképességi sportok elemeit. Imre esetében ez úgy néz ki, hogy gyakran fut különböző távokon, és rendszeresen súlyzózik, kerékpározik, speciális gyakorlatokat végez a kondipark eszközein is. Olykor használ bokára, illetve testre illeszthető többletsúlyokat. Leginkább az különbözteti meg a kondizás statikus gyakorlataitól, hogy mindent lendületesen végzünk – mondta.

(A borítóképen: A népkerti kondipálya is népszerű volt tavaly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában