állatbébi

2021.05.14. 14:30

Kismajmok születtek a miskolci állatkertben

Ikrekkel gyarapodott a Miskolci Állatkert és Kultúrpark fehérpamacsos selyemmajom családja.

Detzky Anna

Forrás: miskolczoo.hu

Több új állat is látható a Miskolci Állatkert és Kultúrpark területén múlt hétvége óta. Nemcsak a három oroszlán érkezett meg az Afrika-házba, hanem a selyemmajmok is megszaporodtak, amelyek a Trópusi-ház szomszédságában tekinthetők meg – tájékoztatott kedden honlapján az intézmény.

Fejlett a kommunikációjuk

A majomcsalád évről évre apró tagokkal gyarapodik Miskolcon. A kismajmok idén is remek egészségnek örvendenek. Idejük nagy részét még a szüleik vagy a testvéreik hátán töltik, de egyre gyakrabban merészkednek le a biztonságos helyről, hogy felfedezzék kifutójukat. A faj képviselői matriarchátusban élnek, és a kölykök nevelésébe mindenki bekapcsolódik. Másfél évesen már ivarérettek az egyedek, utódaikat öt hónapos vemhesség után hozzák világra és jellemző a többférjűség. Általában a hím vagy az idősebb testvérek hordozzák a kicsiket, az anya többnyire csak a szoptatás idejére veszi át a kölyköket.

Fotó: miskolczoo.hu

A fehérpamacsos selyemmajmok Dél-Amerika esőerdeiből származnak, és inkább nappal aktívak. Nevüket a fülükön látható fehér szőrpamacsról kapták, amely kivillan szürke bundájukból. Elsősorban a fák nedveivel és gyümölcsökkel táplálkoznak. Étrendjüket rovarok és kistestű állatok fogyasztásával egészítik ki. Éles karmaik segítségével a fákon gyorsan, akár függőlegesen is képesek közlekedni. A természetben is 2–13 fős családi csoportokban élnek. Egymás közti kommunikációjuk változatos, számos hangjelzéssel és arckifejezéssel kommunikálnak egymással. A tereptárgyakat pedig mellkasukon és ivarszerveik környékén található illatmirigyükkel jelölik meg. Természetes ellenségeik a ragadozó emlősök, madarak és kígyók. Állományuk stabilnak mutatkozik, de az erdőirtások miatt élőhelyük egyre zsugorodik – tudtuk meg.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/oroszlanok-garazdalkodnak-a-miskolci-allatkertben-5434711/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában