Matek Univerzum

2021.05.30. 17:30

Izgalmas kísérletekkel szerettetné meg a matekot a fiatalokkal

Interaktív csatorna indult, ahol figyelemfelkeltő videók segítségével népszerűsíthetik a reál tárgyakat.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Új tudományos, ismeretterjesztő videócsatornát indított Matek Univerzum néven Szaka Attila. A csatornán izgalmas matematikaközeli témák kerülnek feldolgozásra nem csak matematikusoknak. Az előadások célja, hogy a reál tantárgyat valamint a természettudományokat népszerűsítsék a fiatalabb korosztály körében is.

Kész az első

– Az első történet egy izgalmas kalandozás a ’60-as évekbe, a számítástechnika és a mesterséges intelligencia hőskorába – mondta el érdeklődésünkre a matematika-fizika szakos tanár. – A videóban arra a kérdésre keressük a választ, hogy mi is az a mesterséges intelligencia. Hogyan lehet egy egyszerű mechanikus számítógépet konstruálni gyufásdobozokból és színes gyöngyökből, amely képes lesz egy játékot végigjátszani, sőt a megerősítő tanulás révén megtanul nyerni is az emberi játékosok ellen. A bemutatott egyszerű gyufásdoboz-automata Donald Mitchienek 1961-es tervei alapján készült el, Martin Gardner hexapawn nevű egyszerű játékára. Érdemes megnézni.

Szaka Attila eltökélt szándéka, hogy a fiataloknak ismét felkeltse az érdeklődését a matematika valamint a természettudományok iránt. Mindezt úgy próbálja elérni, hogy izgalmas, érdekes videókat készít, majd tesz közzé a legnépszerűbb videómegosztó portálon. Számos ötlet megfogalmazódott már a fejében, de a Matek Univerzum interaktív, tehát véleményeket, ötleteket is vár az emberektől.

Bujtatottan jelenik meg

– Az első összeállítás elkészült, amit újabbak és újabbak fognak követni. Nincs kőbe vésve, hogy hány rész lesz, rengeteg téma van, amit ilyen formában fel lehet dolgozni – folytatta Szaka Attila. – Továbbra is úgy látom, hogy az emberek félnek a matematikától. Számtalanszor hallottuk már, hogy apám is megbukott, meg anyám is épphogy átment a tantárgyból, ezért a fiatalok egyre inkább eltávolodtak tőle. Csupán az egyenleteket, és a számokat látják a matek mögött, pedig ettől sokkal többről van szó. A videókban bujtatottan szerepelnek matematikai dolgok, igyekszem izgalmasan előadni, valamint az utómunkának köszönhetően dinamikusan tálalni.

Megvan a célközönség

A kis filmekkel szándékosan nem a matematikusokat kívánják megcélozni, hiszen nincs idő arra, hogy mindent tökéletes pontossággal kifejtsenek az anyagban. Arra viszont tökéletesen megfelelő, hogy a tízen- és a huszonéveseket visszahozzák ebbe a világba, ismét felkeltsék az érdeklődésüket a reál tárgy iránt.

Fotó: Marosréti Ervin

– Az is tapasztalat volt az elmúlt években, hogy a tanórákon az anyagok kicsit szárazak a gyerekek számára, egyáltalán nem természetközeliek. Nincs kísérletezés, elmarad a demonstrálás, a bemutatás, a feszes tanmenet miatt nincs idő egy-egy témát rendesen kibontani – szögezte le Szaka Attila. – Itt igyekszünk majd mindent bővebben körbejárni, aztán hagyjuk, hogy az érdeklődők, a diákok jobban felfedezzék, és ha kíváncsiak akkor jobban utána járjanak. Az első film néhány napja jelent meg, jók a visszajelzések, bízom benne, hogy eléri a célját a kezdeményezés, és népszerű lesz a Matek Univerzum csatornája.

(A borítóképen: Szaka Attila játékosan népszerűsítené a matematikát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában