civil szervezet

2021.05.13. 15:00

Fél évszázada segítik a daganatos csöppségeket a Gyermekgyógyítók

A leukémia ugyan továbbra is nagyon súlyos, de az esetek többségében már nem halálos diagnózis a gyermekek számára.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: MGYH

Idén 50 éves a Gyermekgyógyítók csapata, amely ma már az ország nyolc kórházában kezeli a rákbeteg gyermekeket. Az 1971-ben alapított Magyar Gyermekonkológiai Hálózat az ország egyik legrégebben működő, gyermekek gyógyításával foglalkozó közhasznú civil szervezet. A hálózat az ország gyermekonkológiai kezelési centrumainak munkáját fogja össze.

Ha egy gyermeknél daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, akkor a nyolc centrum egyikébe kerül. A hatvanas-hetvenes években az esetek nagy százalékában halálos diagnózist jelentett a gyermekeknél a leukémia. Ma a leukémiával diagnosztizált gyermekek 80-85 százaléka meggyógyul. A szervezett munka, az anyagi támogatások gyógyításra fordítása meghozta eredményét: akár Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen, Miskolcon vagy Pécsett kerül be egy-egy beteg gyermek a kórházba, gyógyítása azonos szakmai elvek alapján történik, nemzetközi protokoll és személyre szabott kezelés fogja nagyban megnövelni a túlélési esélyeit.

„50 évvel ezelőtt három alapelvet fektettünk le, amit azóta is követünk. Egyforma színvonalú ellátást nyújtunk, függetlenül attól, hogy az ország melyik pontján gyógyul a gyermek. Folyamatosan értékeljük egymás és saját munkánkat, hogy tovább fejlődhessen a gyógyító munka a gyermekek érdekében” – emeli ki dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke.

Várják a „Gyermekgyógyultakat”

A jubileum alkalmából azokat a „Gyermekgyógyultakat” keresik közösségi oldalukon, akiket az elmúlt fél évszázadban ők gyógyítottak meg. Szeretnék, ha elmesélnék a történeteiket, hogy erőt adjanak azoknak, akik előtt még hosszú út áll a gyógyulásig. Van kinek erőt adni, hiszen évente több ezer daganatos beteg gyermeket kezelnek.

(A borítóképen: Nyolc kórházban kezelik a betegeket a Gyermekgyógyítók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában