érettségi 2021

2021.05.13. 14:00

„Ez aztán nem volt könnyű!”

A technikumba járók túl vannak az érettségin, a szerdai írásbelit nehéznek találták.

Hegyi Erika

20210512 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikumban a szakmai tantárgyakból érettségiztek.

Fotó: Kozma István

Fontos nap volt a szerdai a technikumokban tanuló diákok számára, ugyanis szakmai tárgyakból érettségiztek. Az úgynevezett ágazati szakmai érettségi 2016 óta kötelező a technikumban (korábban szakgimnáziumban) tanulók számára.

Ezután még vár rájuk egy év, amikor már csak a szakmájukhoz tartozó tárgyakat tanulják majd, és vizsgával zárják az évet. Azonban, aki úgy dönt, hogy az érettségi után a felsőoktatást választja, azt is megteheti.

A szakképzés átalakítása azonban több változást is hozott. A jövőben csak a szakma megszerzése után léphetnek tovább a diákok az egyetemre. Ez azonban a mostani évfolyamra még nem vonatkozik. Azért is volt különleges a szerdai nap, mert a legtöbb, technikumba járó fiatalnak ez volt az utolsó érettségi vizsgája. Mint ismert, ebben az évben a járvány miatt elmaradnak a szóbelik.

Másra számított

Vidám érettségiző csapattal találkoztunk a Miskolci SzC Andrássy Gyula Gépipari Technikum előtt. Örömük valószínűleg annak szólt, hogy túl vannak az utolsó vizsgán is, mert mint mondták, nem találták túl könnyűnek a feladatokat.

– Megmondom őszintén, hogy az előző évi feladatlapok alapján más típusú írásbelire számítottam – jelezte elöljáróban Papp Bence, aki általános gépészetet tanul. – A számításom azonban nem jött be, mert a feladatok nem voltak változatosak, inkább egy típusból fordult elő több. Végül is úgy érzem, hogy nem sikerült rosszul, de nehezebbnek éreztem például a tavalyihoz képest. Sok mindent kellett tudni, minden olyan szakmai tárgyat, amit kilencediktől tanultunk: anyagismeretet, munkavédelmet, mechanikát és gépgyártás-technológiát – sorolta Bence.

Hozzátette: a digitális oktatás meglehetősen nehezítette a felkészülést. Nem érvényesült például a tanárok szigora, ami tanulásra serkentette volna a diákokat. Egy eszköz volt csak a kezükben, hogy a rosszabb év végi jegyet adták.

Bence elárulta azt is, hogy marad a középiskolában ötödéven, megszerzi a szakmát, és utána szeretne továbbtanulni a Miskolci Egyetemen.

Összetett feladatok

Nagyon nehéznek találta az idei szakmai érettségit Riz Levente, aki gépgyártástechnikusnak tanul.

– Az jelentette a nehézséget, hogy nem egyszerű, hanem összetett feladatokat kellett megoldani. A legnehezebb persze az volt, hogy szinte az egész tanévet digitális oktatásban töltöttük, és ez nem könnyítette meg a felkészülést. Novemberig jártunk iskolába, addig sok mindent átvettünk, úgyhogy tudtam tanulni a füzetemből. Amit nem értettem, azt megnéztem az interneten, de az online órákon is segítettek a tanáraink. A szakmai érettséginek három része volt, az egyik egy szakrajz, a másik számítási feladatok, a harmadik pedig elméleti kérdések. Örülni fogok a kettesnek – tette hozzá Levente.

Aztán kicsit vidámabban jegyezte meg, hogy ez volt az utolsó vizsgája, úgyhogy a hétvégén a barátokkal és osztálytársakkal ünnepel. Jövőre ő is megszerzi a szakmát, és annak függvényében, hogy hogyan sikerült az érettségi, dönti el, hogy hová megy tovább.

Online órákon

Szabó István úgy jellemezte a szakmai írásbelit, hogy sokat kellett rajta gondolkodni, és meglehetősen nehéz volt. Neki is a digitális oktatás jelentette a legnagyobb gondot.

– Nagyon sok online óránk volt, és a tanárok jól elmagyarázták az tananyagot, csak otthon sok minden eltereli az ember figyelmét. Voltak olyan osztálytársaim, akik csak bejelentkeztek az órára, de igazából nem vettek rajta részt. Nekik biztos, hogy sokkal nehezebb volt felkészülni az érettségire. Én azért próbálkoztam, az írásbelire is tanultam. Igazából négy év anyagát kellett tudni, de aki rendesen készült minden órára, annak csak ismételnie kellett. Az írásbeli első része jól ment, a rajzot is megoldottam, de a számításokkal problémáim akadtak. Úgy gondolom, hogy a hármast megkapom. Sajnálom, hogy nincs szóbeli, mert szóban jobb vagyok, mint írásban, és még lehetett volna javítani. A családdal azonban mindenképpen megünnepeljük, hogy túl vagyok az érettségin – mondta végül István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában