Kiskert

2021.05.20. 19:30

Esőből is megárt a sok

Kellett a nedvesség a talajnak, azonban az átázott földbe jelenleg nem lehet ültetni.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint az idei tavasz igazán kedvezett a növényi és állati kultúráknak egyaránt – még úgy is, hogy hűvösre sikerült az eleje.

Meleg, majd eső

Ez változott meg aztán néhány napja, ugyanis a múlt hét közepén kifejezetten nagy meleg lett, ami május első felére még kevéssé jellemző. Ennek megfelelően hirtelen kiszáradt a talaj, ami azonnal szükségesé tette az öntözést a kiskertekben annak érdekében, hogy ne törjön meg a vetések fejlődése. Aztán jött egy kis eső, ami még kifejezetten jót is tett, de sajnos a kis esőből sok eső lett, és éjjel, illetve reggelenként a hőmérséklet is erősen visszahűlt.

A hűvös időjárás nem csak azért kellemetlen, mert ismét rendesen be kellett fűteni, és elővenni a szekrényből a már elrakott vastag pulóvert. A földnek ilyenkor minél inkább melegednie kell, mert erre van szüksége az éppen gyökerező növényeknek, vagy az eredésre váró magoknak. A napsütés az, ami szó szerint rántja kifelé a növényeket a földből, vagyis a növekedés katalizátora. Ugyanakkor a folyamatos eső alaposan feláztatta a talajt, sőt már tócsák is gyűlnek, ami a már kikelt, elültetett növényi kultúráknak nem feltétlenül jelent problémát, viszont jelenleg lehetetlenné tesz mindenféle munkát, amit a kertben végeznénk.

A gyomok nőnek

Pedig a gyomnövények az elmúlt három-négy napban is látványosan növekedtek, tehát gyomlálni, kapálni, füvet nyírni biztosan szükséges lenne. Ami ennél is nagyobb probléma, hogy ültetni lehetetlen a sárba! Az még a kisebbik gond lehet, ha a magokat nem tudjuk csak néhány nap, elültetni, viszont most van – lenne – itt az ideje a palántázásnak. Aki kivárta a fagyosszenteket és most ültetné ki a kertbe a poharakból a palántákat, annak várnia kell még ezzel, és egyelőre vásárolni sem érdemes – ami nyilván gondot okoz a termelőknek is. De például ezekben a napokban kezdték meg az édesburgonya-palánták kiszállítását is a termelők, ami, ha nem kerül hamar a földbe, akár tönkre is mehet.

Mit ültethetünk?

Pedig a május igazi nagyüzem a kiskertekben, sok dolgot lehet, lehetne ültethetni, vetni. Hüvelyesek közül a földimogyoró és a bab vetését is elkezdhetjük. A futóbab köztes növénye lehet a karalábé, fejes saláta. Vessünk cserepekbe tököt, patisszont, cukkinit, és neveljük palántának. Ha van helyünk, vethetünk cserepekbe uborkát is. Ne hagyjuk ki a csemegekukoricát sem, a rövid tenyész­idejű fajtákat egész júliusig vethetjük. A paradicsomot is palántázzuk ki, ahogy a tojásgyümölcs (padlizsán) kiültetése is aktuális már. Vethetünk még hónapos- és nyári retket, töltsük fel a borsó tövét, és szintén töltsük fel a burgonyát. Vethetjük a céklát, fodros kelt, póréhagymát és a kelbimbót is. Salátából azonban már csak a nyári fajtákat válasszuk.

(A borítóképen: Az ültetési munkákat most lehetetlenné teszi az időjárás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában