Közlekedés

2021.05.23. 18:30

Egyre több autós használ menetrögzítő kamerát

Az eszköz elsősorban arra jó, hogy magukat védjék az autósok vitás szituációk esetén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy év alatt több mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák iránti kereset a MediaMarkt tapasztalatai szerint. Egyre többen küldik be az ezekkel az eszközökkel készített felvételeket is a Budapesti Autósok Közösségéhez. Az autósok a saját védelmükben használják ezeket az eszközöket, úgy érzik, bármikor előfordulhat, hogy egy vitás közlekedési szituációban bizonyítaniuk kell ártatlanságukat.

„A forgalmi növekedés mellett változás látható abban is, hogy milyen tudású eszközöket vesznek a vásárlók – mondta Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezető igazgatója. – A legnépszerűbb menetrögzítők a 15-35 ezer forint közötti árkategóriából kerülnek ki, nagy felbontású rögzítéssel, automatikus bekapcsolással, éjszakai felvételkészítéssel, MicroSD-kártyás memóriabővítési lehetőséggel rendelkeznek.

Az így készült felvételeket ugyanakkor már nem csak „maguknak” rögzítik a járművezetők, egyre többen küldik el autós közösségeknek.

– A fedélzeti kamerák felvételei kapcsán fontos látni, hogy nem önmagában a szabály megszegésével van a probléma, hanem azokkal, akik ezt tudatosan teszik és sportot űznek abból, hogy megszegik a közlekedési szabályokat a mentalitásukból fakadóan – mondta Csősz Krisztián a Budapesti Autósok Közösségének alapítója.

Jogi kérdések

– Az ilyen közlekedők kiszűrése a forgalomból társadalmi felelősségvállalás, hiszen veszélyt jelenthetnek a közösségre. A rendőrséggel folytatott együttműködésünk keretében, mivel a cselekménytől eltelt idő nagyban hozzájárul az eredményes eljáráshoz, a kiemelt, társadalomra veszélyes esetekre soron kívül hívjuk fel a rendőrség figyelmét – tette hozzá az oldal alapítója.

A menetrögzítő kamerákkal készült felvételek beküldése és nyilvános megosztása ugyanakkor jogi kérdéseket is felvet. Mivel az így készült felvételek személyes adatnak számítanak, jogsértésnek minősül, ha ezeket úgy teszik közzé nyilvánosan, hogy a rajtuk szereplő személyek, rendszámok, és egyéb, harmadik személyek azonosítására alkalmas adatok jól láthatók. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint ugyanakkor személyes adat kezelhető akkor is, ha az érintett hozzájárulásának beszerzése nem lehetséges, és a személyes adat kezelése az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából szükséges. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a menetrögzítő által készített felvétel birtokosa a szabálysértést ilyen felvétellel igazolja. A menetrögzítővel készült felvételeket elfogadja a rendőrség, bíróság, valamint a biztosítótársaságok bizonyítékként, de csak akkor, ha a felvételek jogszerű forrásból származnak.

(A borítóképen: Jól jöhet egy kamera az autóban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában