Ünnep

2021.05.24. 09:00

A pünkösdhöz kötődik a fiatalok konfirmációja

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

A legtöbb fiatal a pünkösdi időszakban csatlakozik protestáns egyházakhoz, ahol általában pünkösd környékén tartják a konfirmációkat. A Deszkatemplomban, Jézus Krisztus mennybemenetelének napját, áldozócsütörtököt követő vasárnap, május 16-án konfirmáltak a fiatalok.

– A konfirmáció latin kifejezés, amely hitünk megerősítését jelenti. A szertartást egyéves felkészítés előzi meg, amelyet idén Harangozó Dóra beosztott lelkész vezetett – mondta Almási Ferenc, a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség lelkipásztora. – Itt a fiatalok megismerik a református egyház hitvallásának alapjait és vizsgáznak a Heidelbergi Káté kérdéseiből. Ezt követően tesznek ünnepélyes fogadalomtételt a gyülekezet előtt. Ez a kereszténység iránti elkötelezettségüket is kifejezi, bár a kezdeti motiváció legtöbbször az, hogy egyházi középiskolában szeretnének továbbtanulni. Örülnénk neki, ha önálló, tudatos döntés születne, ehhez kérjük, hogy térjenek meg, Isten ragadja meg őket és árassza ki rájuk Szentlelkét.

A konfirmáció teszi lehetővé, hogy a fiatalok részesülhessenek Krisztus jegyeiből, a kenyérből és a borból.

– A régi világból maradt ránk, hogy 13-14 éves korban van a konfirmáció időpontja, mert száz évvel ezelőtt ez az életkor jelentette a felnőtt élet kezdetét. Az egyházban újra és újra visszatérő kérdés, hogy emeljük föl a korhatárt a jelenlegi viszonyokhoz igazodva. Viszont tapasztaljuk, hogy az általános iskola után már sokkal nehezebb bevonni a fiatalokat – fejtette ki a lelkipásztor.

(A borítóképen: Almási Ferenc a konfirmáción)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában