Kisállat

2021.05.26. 17:30

A menhelyek is újra várják az állatbarátokat

A legtöbb állatmenhely megyénkben ismét látogatható személyesen is védőfelszerelésben.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A járványhelyzet az állatmenhelyeket és gyepmesteri telepeket is komoly kihívások elé állította. Az árva állatok életét egész évben nagyban segítik a táp- és pénzadományok, amelyeknek száma az elmúlt időszakban megfogyatkozott. Ugyanakkor az örökbefogadási kedv nem csökkent, de néhol a veszélyhelyzet megnehezítette a gazdikereső kutyák és cicák látogatását, sétáltatását. Mostanra viszont majdnem mindenhol újra lehetséges a találkozás. A Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) Facebook-oldalán tette közzé, hogy részlegesen megnyitják menhelyüket a sétáltatók előtt is.

– Előzetes bejelentkezés alapján lehet ellátogatni a menhely Sajószigeti út 23. szám alatt található telephelyére, ahol megtekinthetők gazdikereső állataink. Ami újdonság, hogy megnyitottuk kapunkat a sétáltatók előtt is – mondta Horváth Rita, a MÁSA telephelyének vezetője. – Kétóránként, előre meghatározott időpontban, a hét minden napján jöhetnek hozzánk sétáltatni körülbelül egy óra hosszára. A hétvégi időpontok hamar betelnek, ezért érdemes minél előbb telefonálni. Szájmaszkban és kézfertőtlenítés után lehetséges megkezdeni a sétát, és a menhely területén kívül szabad csak levenni a maszkot. Örökbefogadási szándék esetén legalább három személyes látogatást kérünk, amíg a leendő gazdi megismerkedik a kiválasztott állattal. Lehetőségeink szerint a befogadott állatokat új lakhelyükön is meglátogatjuk.

Örülnek az adománynak

A sátoraljaújhelyi Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány területén több átalakítás történt, és már ők is nagyon várják az örökbefogadókat.

– A karanténidőszakban nehézséget jelentett, hogy mivel az iskola nem működött, ételmaradékot nem, csak száraz tápot kaptunk az adományozóink révén – tudatta Szilágyi Lászlóné, a kutyaotthon vezetője. – A szélsőséges szeles időjárás pedig egy alkalommal lefújta néhány kennel felső borítását, amit meg kellett javíttatnunk. Ezt a munkát még szeretnénk folytatni, nemrégen pályáztunk az Agrárminisztériumnál erre a célra. A futtató udvarunkra is áthelyeztünk két mobil kennelt, hogyha esik az eső, a sétáltatott kutyusok gyorsan be tudjanak oda húzódni. A pandémia csillapodása már lehetővé teszi, hogy vendégeket fogadjunk. Tőlük azt kérjük, hogy maszkban érkezzenek, és használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt. Az örökbefogadást közös séta előzi meg a menhely előtt, és ha kölcsönös a szimpátia, akkor az állatot akár azonnal el lehet vinni.

Értesüléseink szerint a Miskolci Állategészségügyi Telep még nem tart nyílt napokat, de az örökbefogadás itt is lehetséges. A Mérai Gyepmesteri Telep és az Ózdi Ebtelep azonban korábban sem zárt be. Ózdon viszont koronavírus-megbetegedés miatt az ebtelep vezetője egy ideig még nem ajánlja a személyes megjelenést.

– A Mérai Gyepmesteri Telepen előzetes időpont-egyeztetés mellett folyamatosan fogadják az örökbefogadókat 8-tól 12-ig és 13-tól 15 óráig munkanapokon, vagy külön kérésre hétvégén – fejtette ki Lengyel Anita, a telep munkáját segítő Tündérmajor Állatvédő Egyesület elnöke. – A javasolt higiéniai előírásokat itt is be kell tartani, amit megkönnyít, hogy nagy szabad területről beszélünk. Az elvitt állatok tartási körülményeit új gazdijuknál minden esetben utólagosan is ellenőrizzük.

(A borítóképen: Horváth Rita a Miskolci Állatsegítő Alapítvány néhány lakójával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában