Május 1

2021.05.03. 08:00

A májusfa a fiatalság szimbóluma

Rendhagyó májusfát állítottak hagyományteremtő szándékkal a miskolci Szent István téren. 

Bacsó István

Fotó: Vajda János

A majális még mindig nem az a népünnepély volt, mint amilyennek korábban megszerettük. A települések döntő többségében nem volt központilag szervezett megemlékezés vagy szórakoztató program. Az önkormányzatok vezetői inkább a biztonságot preferálták.

Megszólítás

A nagyrendezvények Miskolcon is elmaradtak, de hogy mégse legyen ez a nap teljesen eseménytelen, májusfaállítás mellett döntöttek. A „Díszítsük fel együtt színes szalagokkal Miskolc májusfáját!” szlogennel életre hívott kezdeményezésről megtudtuk, hogy a májusfa hagyományának újjáteremtése hívta életre a kezdeményezést, amelynek legfőbb célja a hagyományteremtésen túl az, hogy megszólítsa a fiatalokat, akiket mind jobban be kell vonni a város életébe, az őket érintő döntésekbe.

Fiatalok megtartása

Mindenkor prioritás az a cél, hogy a fiatalokat hosszú távon is a városban tartsák. Természetesen a város májusfájának díszítése csak egy kis lépés lehet a fiatalok irányába, mindent meg kellene tenni azért, hogy Miskolc élhető és megtartó helye legyen a fiataloknak.

Karácsonykor az egyik, téren álló fenyő az ifjúság karácsonyfája volt, amelyet általános és középiskolás gyerekek segítettek feldíszíteni. A mostani májusfa a fiatal felnőttek májusfája. A májusfa, a zöld ág, a természet megújhodásának szimbóluma, legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, egyben kedves szerelmi ajándék is.

Élő fát díszítettek

„A magyar nyelvterületen a májusfaállításnak két jellegzetes formája ismert: az egyik a lányos házakhoz vitt májusfa, a másik a középületek előtt felállított májusfa” – írták meghívójukban a szervezők, akik ez utóbbi okból a városháza előtti téren egy – környezettudatossági okból szándékosan nem kivágott fát használva – élő fára aggatták a színes szalagokat, amelyeket pünkösdig megtekinthet a közönség a Szent István téren.

(A borítóképen: Fiatal párok is díszítették a májusfát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában