projekt

2021.05.12. 19:30

A fenntartható jövő úttörői

Mind többen csatlakoznak a Miskolcról útjára indult Zöld Színház Projekthez.

20200207 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A Kocsonyafesztivál szervezői azt ígérik, minden eddiginél környezetbarátabb lesz a rendezvény. képen: Papp Endre színművész

Fotó: Bujdos Tibor

Újabb hazai színházak és jelentős szakmai partnerek csatlakoztak a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekthez. Ezzel már 21 hazai kulturális intézmény kötelezte el magát a fenntartható jövő mellett – tudatta közleményében a Miskolci Nemzeti Színház. A program Papp Endre színművész kezdeményezése nyomán innen indult el 2019-ben azért, hogy úgymond példaértékű összefogással közösen lehessen tenni a jövő és a jelen nézőiért.

Az ökotudatos színházi társulás olyan közös alapcélokat tűzött ki, mint a szemléletformálás és a minél több zöldprogramban való részvétel, vagy például a minél nagyobb arányú újrahasznosítás a művészeti kivitelezésben, valamint az együttműködés zöldszervezetekkel és ökotudatos cégekkel.

A közösség tereiben

Papp Endre szerint „a színházak számára is különösen kiszolgáltatott időszakban közel sem mindennapi, hogy a kulturális intézmények képesek erejükön felül egy számukra szokatlan területen is összefogni. A pandémia súlyos teherként telepedett mindannyiunk életére. De most lehetőségünk van arra, hogy az újrakezdést, az újraépítkezést már egy tudatosabb szemlélet mentén tegyük meg. A szemléletformálás generációkon átívelő és hosszú folyamat, ebben a projekt tagjai tevékenyen szeretnének részt venni, úttörőkként, valós cselekedetekkel és célzott fejlesztésekkel elérve a nagyobb ökotudatosságot. Az új szakmai partnereink – a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace Magyarország – is ebben segítenek majd minket, még hitelesebbé téve a munkánkat. A színházakat nemcsak azért érdemes a fenntarthatóság útján elindítani, hogy költséghatékonyabban és ezzel is környezettudatosabban lehessen üzemeltetni őket, hanem mert közösségi terekként alkalmasak szemléletformáló előadások, programok és események rendezésére is, erősítve a kultúra köznevelési szerepét. A társulatok pedig a figyelem középpontjában képesek bizonyos ügyek támogatásával vagy saját tetteikkel hatékonyan közvetíteni a fontos üzeneteket.”

(A borítóképen: Papp Endre színművész)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában