recepttel

2021.04.11. 15:00

Vörösborral bolondította meg a húsvéti sonkát

Az egyszerre hagyományos és pikáns ételt, akár ebédre, főfogásként is fogyaszthatjuk.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A sonka tipikusan húsvéti étel, de a vörösboros sonkát az év bármely szakában fogyaszthatjuk, akár krumplipürével. Sumi Andrásné mezőcsáti születésű miskolci lakos a negyedik helyet érdemelte ki különleges húsételével receptversenyünkön.

– A tiszakóródi nagymamámtól tanultam meg főzni, akivel sokat jártunk a szőlőbe Hegyalján, amikor kisgyerek voltam. Még iskolás sem voltam, amikor már megengedte, hogy önállóan készítsek ételeket – mesélte Sumi Andrásné. – A nagyim jó gazdasszony volt, mellette nagyon sok hasznos tudás ragadt rám a konyhában. Azóta szeretek sütni-főzni, egész életemben szívesen csináltam. Folyamatosan fejlesztem magam, ahol finomat eszem, ott elkérem az ételek receptjét. Van egy telkem Kistokajban, ahol a család időről időre összejön, és ott szoktam őket megvendégelni nyáron. Nekem nincs unokám, de a testvéreim unokáit rendszeresen vendégül látom. Baráti összejöveteleket, névnapi ünnepléseket is rendezek itt.

Jobban puhul a bortól

A testvérével közösen szokták elkészíteni az ünnepi menüket.

– Többször küldtem már be receptet, nem ez volt az első alkalom, hogy bekerültem az Észak-Magyarországba. Azon viszont meglepődtem és örültem, hogy negyedik lettem. Már a nagyszüleim idejében is többféle sonkát – nyers, főtt, sült és füstölt sonkát – készítettünk húsvétra, úgyhogy ez egy régi recept, amivel most helyezést értem el. Édesanyámék heten voltak testvérek, ezért mindig elfogyott minden finomság az asztalról. A húsvéti étkezési szokásokat máig tartom. Inkább a hagyományos, egyszerű ételek kedvelője vagyok. A vörösboros sonkát bármikor el lehet készíteni, sőt csülökkel is meg lehet csinálni. Az a forsza, hogy egy kicsit állni kell hagyni a húst a száraz vörösborban, amitől jó porhanyós lesz. Húsvétkor a testvérem sós kalácsával szoktuk tálalni – számolt be díjazottunk.


Vörösboros sonka recept

Hozzávalók

– 1-1,5 kg füstölt sonka

– 2 db sárgarépa

– 1 db fehérrépa

– 1 db vöröshagyma

– 3-4 dl vörösbor

– babérlevél

– bors ízlés szerint

– olaj

Elkészítés

A beáztatott sonkát feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje, és félig megfőzzük. Kevés olajban megpirítjuk a karikára vágott zöldségeket, hagymát. Fűszerezzük és felöntjük borral. Beletesszük a félig megfőtt sonkát és puhára főzzük. Ha kész a sonka, kivesszük, felszeleteljük. A zöldséget átpasszírozzuk és ha kell, ízesítjük és a korábban elkészült mártással kínáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában