Állatvilág

2021.04.03. 15:00

Városlakóként is vadak a nyestek

Teljes nyestcsaládok élnek vígan Miskolcon, de vadállatként néha csapdába esnek.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Egy miskolci parkolóházban ragadt nyest miatt riasztották többen is a Mályi Madármentő Állomást. A vadóc kisragadozó mellett a helyszínen egy elpusztult macska teteme is hevert. Városi parkolóházakban már máskor is láttak nyestet. A szervezet híradása szerint nehéz volt az állat befogása, mert támadott, és jó erőben volt. Miközben megmentői azon fáradoztak, hogy minél messzebbre elvigyék és visszaadják a szabadságát, ő szétrágta a hordozót, és kiszabadult az autóban. A szervezet közösségi oldalán megosztott videó végén jól látszik, hogy ahogy felnyitották a csomagtartót, a nyest villámgyorsan eliszkolt. A menyétfélék mentésében járatos Miskolci Makogó – Együtt a Vadászgörényekért Közhasznú Egyesület elnökével beszélgettünk az eset kapcsán.

Hasonlít a görényre

– A nyesteket gyakran összekeverik a görénnyel és a nyuszttal. A nyest egy kicsit nagyobb a vadászgörénynél, szélesebb a feje, nagyobb a füle, vörös és barna a bundája, nagy borzos farkincája van és a fehér torokfoltja villa alakban lenyúlik a mellső lábaira – mutatta be az állatot Tóth-Szabados Sára. – A nyuszt csak abban különbözik tőle, hogy a torokfoltja sárgás, nem nyúlik le a lábaira, és inkább erdőségekben él. A nyestek jól alkalmazkodtak az emberi környezethez, és gyakran beköltöznek a településekre. Kártékony apróvadnak minősülnek, mert a baromfiudvarokban nagy pusztítást tudnak véghez vinni, ezért vadászhatóak is.

A Miskolci Makogó Egyesületet főleg olyankor értesítik, ha megsérülnek az állatok, vagy, ha rossz helyen vannak.

– Egy padláson például élvefogó csapdával érdemes a nyestet befogni, és utána erős drótból készült ketrecben lehet elszállásolni. A nyestmentésnél vigyázni kell, mert az állat nagyot tud harapni, hiszen ragadozóról van szó. Bár ősszel csemegeként a bokrok bogyóit is megdézsmálja. Óvintézkedésként érdemes vastag kesztyűt húzni, ha be akarjuk fogni, már csak azért is, mert a harapása a veszettség kockázatával jár. A kézzel nevelt, árva nyestkölyköknél még a szelídítés is lehetséges. Viszont ehhez nagyon picinek kell lenniük, 7-8 hetesnél kisebbnek. Az ilyen szelíd nyestekre később sem jellemző, hogy megtámadnák a gazdájukat – magyarázta az egyesület elnöke.

Az állatvédők arra törekszenek, hogy a vadállatok minél előbb visszaengedhetők legyenek a természetbe.

– Amikor a nyestek már elég nagyok, élő állatokon gyakoroltatjuk velük a vadászatot. Aztán lakott területtől távol elengedjük őket. Ettől függetlenül nekem van egy szelídített nyestem, ami szelídebb, mint a görények, de mégis nagyon sok rosszaságot csinál. Felszedi a parkettát, lekaparja a vakolatot a falról, legutóbb például egy kapcsolót szedett ki. Egy gerincsérves nyestet is megtartottunk, de őt nem tudtuk megszelídíteni. Akármilyen rosszak, én nagyon szeretem őket, de avatatlanoknak semmiképpen nem ajánlom, hogy a nyest tartásával próbálkozzanak. Az állat érdekében sem, hiszen, ha egyszer megunják, más gazdit már nem fogad el. Viszont szelíd állapotban már nem engedhető szabadon – tudatta az állatmentő.

(A borítóképen: Tóth-Szabados Sára és szelídített nyestje, Radar)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában