Elismerés

2021.04.21. 16:00

Utassy József-díjat kapott Fecske Csaba

Hogyan kapcsolódnak össze a költői életművek? A 2020-as Utassy József-díjas Fecske Csaba válaszolt kérdésünkre.

Fotó: Bujdos Tibor

Utassy József-díjat kapott Fecske Csaba. Ezt a József Attila-díjas költőnek arnóti otthonában adta át a napokban Lékó Géza és Nagy Gábor.

„Dzsó is örülne ennek”

Fecske Csabát kérdeztük az elismerésről. Ezt válaszolta megkeresésünkre:

„Tavaly nyáron, 2020. augusztus 5-én kedves levelet kaptam a Hitel szerkesztőségéből, Léka Gézától, a versrovat vezetőjétől, hogy az Utassy-díj bizottság – Horváth Erzsébet, a költő özvegye, Léka Géza és dr. Nagy Gábor – az Utassy-díjat 2020-ban nekem ítélte. És az ilyenkor szokásos kérdés, elfogadom-e.

Örömmel és meglepődve fogadtam a hírt. Örömmel, mert minden sikernek, elismerésnek, még a baráti vállveregetésnek is örül az ember. Meglepődtem, hiszen mit sem tudtam erről a díjról. A díj névadójának nagy tisztelője voltam, egyszer, a Tokaji Írótáborban találkoztam is vele, ha jól emlékszem, ez 1972-ben volt. Ő ekkor már híres, népszerű költő volt, túl a szakmai körökben és az olvasók körében elismerést kiváltó első kötetén – Tüzem, lobogóm –, szerepelt a Kilencek – Győri László, Mezey Katalin, Péntek Imre, Konczek József Utassy József, Rózsa Endre, Oláh János, Kiss Benedek, Kovács István – antológiájában, az Elérhetetlen földben. Az irodalomtörténeti jelentőségű antológia a közmegítélés szerint legtehetségesebb alkotója Utassy József volt. Ezt az életmű fényesen igazolta. Szerettem metaforában gazdag, a Nagy László-i költő hagyományt követő verseit. A Zúgj március című versét gépiratban terjesztették titokban, egy gyűrött példánya került kezembe valahogy. A fiatalok rajongva olvasták. A költő a rendszer ellensége lett, a fiatalok bálványa.

A róla elnevezett díj tehát fényes volt a szememben, én a negyedik kitüntetett lettem, hiszen a díjat 2017-ben alapította az özvegy, a Pannon Tükör folyóirat közreműködésével. A Pannon Tükörtől aztán a Hitel folyóirat vette át a díj kezelését. A Hitelhez évek óta szoros kapcsolat fűz, rendszeresen jelennek meg ott írásaim, ezért is kerülhetett előtérbe a nevem. A grémium tagjai egyszersmind a folyóirat rovatvezetői, sokszor találkozhattak kézirataimmal. Az özvegyet sajnos nem ismerem. Tudomásom van arról, hogy Jóska szerette a verseimet. Egyszer megtelefonálta Léka Géza, aki a Jóska baráti köréhez tartozott, hogy Jóska olvasta a Somogyban az Egyre bizonytalanabb című versemet, és nagyon tetszett neki, aki ilyen szép költői képeket tud, az igazi költő, mondta állítólag. Dicséretét levélben köszöntem meg. De jó ennek tudatában élni.

A díj ünnepélyes átadására 2020. december 9-én került volna sor a MOM-székházban, de a pandémia miatt ez meghiúsult. Azt tervezték, hogy majd tavasszal, Jóska születésnapján, akkorra talán konszolidálódik a helyzet. Nem így történt. Az is szóba került, hogy postán küldik el a díjat, de végül úgy döntött a bizottság, hogy személyesen hozzák el ide Arnótra, ahol másfél éve lakom. Az átadást kisfilmen rögzítették, amit a Hitel honlapján tettek közzé. Az egyik irodalmi lap főszerkesztője látván a kisfilmet gratulált és azt írta, Dzsó is örülne ennek.”

Összekapcsolódnak-e költői életművek a magyar lírában? Például az Utassy Józsefről elnevezett díj kijelöl-e valamiféle viszonyt a díjazottak és Utassy József költészete között? Erről is kifejtette gondolatait Fecske Csaba.

„Szerintem vannak ilyen szoros kapcsolódások költői életművek között, ilyen például Utassy József és Nagy László költészetének összekapcsolódása. Utassy a Nagy László-i költői hagyomány folytatója. Az én lírám is kapcsolódik, ha nem is ilyen szorosan az Utassyéhoz. A rokonság inkább szakmai, mesterségbeli, mint szemléleti. Én is metaforikus, tradicionális lírát művelek, de ez nem olyan egyértelmű, mint például Nagy László és Utassy esetében. Rám nagyobb hatással volt, van a modern költészet, a távolodás a metaforáktól, a képiségtől, a gondolatiság felé fordulás. A rokonság, a kapcsolódás persze tagadhatatlan. Egy tőről metszett, de másfelé ágazó költészetnek mondanám a miénket. De semmiképp sem tagadnám meg költői elődeimet. Úgy gondolom, az Utassy József-díj valamiképp ezt a felvállalást, ezt a fajta lírai hagyományőrzést tükrözi. Bennem nincs meg az a váteszi hajlam, az a forradalmi indulat, ami Jóskában megvolt. Értékálló, ápolni érdemes költészetet teremtett.”


A tények

Utassy József (Ózd, 1941. március 23. – Zalaegerszeg, 2010. augusztus 27.) József Attila-díjas és Kossuth-díjas magyar költő, műfordító.

1969-ben a Kilencek költőcsoport egyik alapítója volt. 1970-től a Magyar Írószövetség tagja lett. 1972-től szellemi szabadfoglalkozású. 1995-től a Magyar Írók Egyesületének tagja. 2002- től haláláig a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 2005-ben a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé választotta.

(A borítóképen: Fecske Csaba: A díj névadójának nagy tisztelője voltam, egyszer, a Tokaji Írótáborban találkoztam is vele, ha jól emlékszem, ez 1972-ben volt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában