húsvét

2021.04.01. 14:00

Nem fogy a csokinyuszi

Visszafogottabb mennyiségű, a locsolásért járó húsvéti édességgel várják a kiskereskedők a vásárlókat.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

A csokoládéból készült nyuszik és tojások már márciustól a boltok polcain sorakoznak. Az édességeket értékesítő kisebb üzletek azonban csak óvatosabban rendeltek, hiszen sokan közülük úgy gondolják, nincs akkora kereslet a finomságok iránt, mint a korábbi években. A vírushelyzet pedig még inkább visszavetette ennek mértékét. Kölni terén sem rózsás a helyzet, az olcsó illatszert már csak az idősek vásárolják.

Kisebb készlet

Az egyik miskolci diszkont eladója az Északnak elmondta, hogy a vásárlók a jobb minőségű, magasabb árfekvésű édességeket választják.

– A napokban növekedett meg leginkább az érdeklődés a termékek iránt, illetve a dekorációs kiegészítők is népszerűeknek számítanak ebben az időszakban. Készletünk kisebb a tavalyihoz képest, fel voltunk arra készülve, hogy esetleg megcsappan a forgalom, visszavesznek az emberek a vásárlási rohamból. Az igaz, húsvét után is kelendőek, hiszen a csoki az csoki. Az árak minőségtől, mérettől és gyártótól függően alakulnak – emelték ki.

Nincs ez másképp a Búza téri piacon sem. Elvétve és kevés az ünnepi édesség.

– Nincsenek igazán csokinyuszik és csokitojások a standunkon – mondta Petus Tamás kereskedő. – Tavaly is a nyakunkon maradt, így az idei évben egy minimális mennyiség értékesítését vállaltuk, ami szerencsére elfogyott. Ennek ellenére néha még érdeklődnek, de annyira csekély a vásárlók száma, hogy nem érte volna meg többet berendelni. Az előző húsvéti időszakokhoz képest kevesen vannak a piacon, jelentősen visszaesett a forgalom. Talán a csütörtöki nap hozhat valami hasznot.

– Minimális rendelést adtunk le, annak fele meg sem érkezett a nagykereskedésből – árulta el Sándorné Erika üzletvezető. – Ha valaki mégis a finomságokért áll nálunk sorban, a jobb minőségű csokoládéból készült nyuszikat, tojásokat részesíti előnyben. Nem olyan már az ünnepi időszak, mint a korábbi években – osztotta meg véleményét Erika, akinek kolléganője, Palla Krisztina hozzátette: – A lányom sem várja a locsolókat. Nem szoktunk tojást sem festeni – magyarázta. A hölgyek mindketten szűk családi körben töltik majd a húsvétot, ami elmondásuk szerint nem jelent többet egy hosszú hétvégénél.

Annamáriának három unokája közül kettő fiú.

– A nagyobbik 3 éves, korától függetlenül az édesapja mindig magával hozza a locsolkodás napján, hadd tanulja, mi is a szokás, idén már a 8 hónapos is velük tart. Az édességnek mindig nagyon örülnek. Igyekszem nem túlzásba esni, és azokból a márkákból választani, amiket egyébként is szívesen fogyasztanak. Inkább hipermarketekben szerzem be a finomságokat, ott sokkal nagyobb a választék, bár az árak néha meglepően el vannak szállva. Lányunokám szívesen fest tojást, várja a locsolókat, azt gondolom, ennyi jó, ha megmarad számukra ebből az ünnepből – jegyezte meg a nagymama.

Átlagár:

kölni: 300 forint/darab

csokinyuszi: kicsi 199–499 forint/darab

nagy: 829 forint/darab

csokitojás: 179 forint/darab

több kisebb csokitojás tasakban: 109–599 forint/tasak

(A borítóképen: Sok-sok csokinyuszi várakozik a polcon. Már nem jár a locsolkodásért?)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában