GeoNight

2021.04.09. 10:15

Mínuszvadászok a hideg nyomában

A Földrajz Éjszakáján a Miskolci Egyetem is kínál informatív, szórakoztató, érdekes programot a virtuális térben.

Fotó: Shutterstock

Április 9-én, pénteken 17 órától a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara is csatlakozik a Földrajz Éjszakája (GeoNight) elnevezésű – országhatárokon és kultúrákon átívelő – nemzetközi rendezvénysorozathoz, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt online rendeznek meg – tudtuk meg dr. Dobos Endre egyetemi docenstől.

A 2017-ben indult kezdeményezés célja, hogy felhívja a nem szakmabeli emberek figyelmét a földrajz fontosságára és hasznosságára.

Mindenre van válasz

A Műszaki Földtudományi Kar oktatói, a „mínuszvadászok” idén annak járnak utána, hogy a Magyarországon, a Bükk-fennsíkon eddig mért leghidegebb hőmérséklet (-35, 5 Celsius) hol, hogyan és mikor, illetve miért éppen itt alakult ki. Miért zuhanhat a hőmérséklet húsz perc alatt 25 fokot. Illetve azt is megtudhatjuk, hogy mik azok a töbrök, amelyek szerepet játszanak ezeknek a hőmérsékleti rekordoknak a kialakulásában, továbbá mit tudhatunk a rekordokról. Milyen időjárási körülmények kellenek a kialakulásához, kisugárzási, esetleg talaj menti fagyok.

Valamennyi kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők, akik a Facebookon kapcsolódhatnak a programhoz.

(A borítóképen: Miért és mikor hűl nagyot a levegő? Választ kínál az online előadás (felvételünk illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában