A vakcina védelem!

2021.04.19. 15:00

Már kiegyezett az oltással

A hagyományos módon előállított koronavírus-vakcinákra szavaz Kesselyák Gergely karmester.

Méhes László

Budapest 20150220 Vegyes 2015 Kesselyák Gergely karmester Fotó: Móricz Sabján Simon Nemzeti Sport

Forrás: MW

Fotó: Móricz Sabján Simon

Alapvetően nem oltáspárti Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház első karmestere, a Bartók Plusz Operafesztivál művészeti igazgatója. Így volt legalábbis mindaddig, amíg a járvány harmadik hullámában meg nem tapasztalta, milyen családi tragédiákkal járó következményei lehetnek a koronavírusnak.

– Az Operaház különösen „veszélyeztetett üzem”. A vírus cseppfertőzéses formában terjed, az énekesek és a velük együtt dolgozók ezért az átlagosnál jobban kitettek a fertőzésnek – emlékeztetett Kesselyák Gergely. Mint megtudtuk: a betegségen az operakórus tagjainak 90 százaléka és a táncosok nagy része már átesett. Ebből a szempontból ő fehér hollónak számít, mert mindeddig elkerülte a kór. A próbákon és előadásokon, amelyek a veszélyhelyzet bejelentése óta átkerültek az online térbe, használja az FFP2-es maszkot, amivel – úgy gondolja – nemcsak magát védi, hanem a vele együtt dolgozó művészeket is.

Az opera és a zenei élet ugyanis csak látszólag van tetszhalott állapotban. Számos produkció készült az elmúlt hetekben is: a Miklósa Erika 30 éves pályafutását összegző jubileumi hangverseny, színpadra állították a Hoffmann meséit, elkészült az István, a király lemezfelvétele, és ezekben a hetekben készítik elő az Operaház következő három évadának terveit.

Kesselyák Gergely úgy mondja: nem dolgozik kevesebbet, mint „békeidőben”, már csak azért sem, mert karban kell tartani az énekeseket és a zenekart. Az online produkciókra épp olyan intenzitással kell készülni, mintha színházi bemutatókról lenne szó.

Szavaiból kitűnik, számára a munka is hozzájárul ahhoz, hogy megtartsa a lelki egyensúlyát. Ugyancsak fontosnak tartja azonban, hogy meg tudjunk szabadulni a félelmeinktől, mert a bizonytalanság gyengíti a szervezet ellenálló-­képességét.

– Az emberi immunrendszer szinte minden betegség legyőzésére képes, de nem csak vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Fontos, hogy pozitív életszemléletünkkel is támogassuk, mert az is hozzájárul, hogy a szervezetünk védekező mechanizmusa a lehető legoptimálisabb állapotban legyen. A szervezetünk ellenálló-képessége most nem biztos, hogy elegendő lesz, mert meggyőződésem szerint nem természeti jelenséggel, hanem mesterségesen létrehozott dologgal állunk szemben – fogalmazza meg álláspontját. – Most nem látok más lehetőséget a Covid leküzdésére és arra, hogy az élet tovább menjen, csak ha megbarátkozom a védőoltás beadatásával. Most ezt meg kell lépni, különben nem fogunk tudni továbblépni – mondja.

Az elérhető oltások közül azonban a hagyományos módon előállított vakcinákra szavaz – tudjuk meg –, alapvetően ugyanis minden génmanipulációt elutasít, mert az emberiség a tudatlanok bátorságával nyúl a témához.

(A borítóképen: A karmester szerint most kevés a szervezetünk ellenálló-képessége)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában