Videó

2021.04.14. 18:45

Láttál már uráli baglyot? Ha nem, most megmutatjuk!

A Zempléni-hegység egyik legjellemzőbb bagolyfaját Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető kapta lencsevégre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az uráli bagoly fokozottan védett madárfaj 100.000 forintos természetvédelmi értékkel, az uhu után a második legnagyobb bagolyfajunk.

Az uráli bagoly eredetileg öreg fák üregeiben, elhagyott ragadozómadár fészkekben költ. Szívesen elfoglalja a számára kihelyezett tágas költőládát is. A szaporulat mennyisége függ a táplálékállatok megoszlásától. Táplálékszegény években ki is maradhat a költése, zsákmánybőség idején akár 5 fióka is felnőhet egy családban. Főként kisemlősöket, de madarakat is fogyaszt. Erdei madár lévén, hosszú faroktollai segítik a sűrű erdőben a gyors irányváltoztatásban. Odvas öreg fák meghagyásával, mesterséges költőládák kihelyezésével elősegíthető a fészkelése. A 2021-es évben jó szaporulat ígérkezik, mert idén az elmúlt évekhez képest jóval több pár kezdett költésbe.

Magyarországon csak az északi hegyvidékeken, a Zempléni-hegységben és a Bükkben költenek uráli baglyok, állományukat mintegy 150-250 párra becsülik. Az uráli bagoly agresszíven támad, ha fészkéhez vagy fiókájához ember közelít, erőteljes karmaival könnyen megvakíthat egy embert, szóval legyünk óvatosak, ha találkozunk velük.

Szöveg és kisfilm: Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető (ANPI – Zempléni Tájegység)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában