Matyó Húsvét

2021.04.05. 16:40

Körbejártak a matyó legények

Nem hagyták elhervadni a néptáncos lányokat Mezőkövesden.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Ha csak a kapu előtt is, és nem a nagyközönség szórakoztatására, de meglocsolták a Matyó Néptáncegyüttes lányait Mezőkövesden. A hagyományos Matyó Húsvétot idén sem lehetett megtartani a járványhelyzet miatt, de néhány táncos legény úgy döntött, nem hagyja elhervadni a csoport lány tagjait. Húsvét hétfőn ezért nyakukba vették a várost, kézbe a vödröt, s az otthon lévő lányokat felkeresték, rövid vers után a kapuban megöntözték.

– Nagyon örülök, hogy gondoltak rám ilyen helyzetben is és meglátogattak – mondta Tóth Éva. – Sajnálom, hogy idén is elmaradt a Matyó Húsvét, éveken át mentünk, locsolkodtak a fiúk, őrizhettük a hagyományokat, jól éreztük magunkat. Sajnos ilyen az elmúlt egy év, de örülök, hogy bepótolták a fiúk – tette hozzá, s a locsolók kaptak is tőle egy-egy csokitojást.

Hiányzik az együtt töltött idő

Seres Istvánnak is hiányzott a forgatag. Hosszú évek óta egész napos program volt a Matyó Húsvét, reggel kezdtek, folyamatos volt a műsor, a bemutató, locsolások voltak, este pedig közös vacsora. Előtte pedig – egy szál pendelyben – leöntötték a lányokat, folyt a víz rendesen.

– Hiányzik a csapat, a fellépések, a műsorok. Mindenki, akivel beszélek alig várja, hogy vége legyen a „bezártságnak”. Most a körülményeket figyelembe véve még azokhoz megyünk, akik kövesdiek és betartjuk a biztonsági óvintézkedéseket – mondta az első locsolás után a táncos.

Tóth Szabolcs szerint is nagyon rossz, hogy már másodszor nem tudják egységesen megünnepelni a húsvétot. Ő egyébként már reggel meglocsolta feleségét, édesanyját és húgát, majd anyósa és jövendő keresztlánya következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában