jó elfoglaltság

2021.04.26. 14:30

Karácsonyig gyűjtik a hálás gondolatokat a forrói idősek

A Forrói Idősek Klubja tagjai minden héten leírják, miért hálásak, a papírra vetett pár sort pedig bedobják az úgynevezett háladobozba.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Bizony, ezekben a nehéz hónapokban van miért hálásnak lenni, és nagy élmény lesz, amikor karácsonykor felbontják dobozt, és felolvassák, ki mit írt. Minden bizonnyal lesznek olyan mondatok, amiken könnyeznek majd, de olyanok is, amelyeken mosolyogni fognak. Ezt Sztrik Évától, az idősek klubjának szociálisfoglalkozás-vezetőjétől tudtuk meg, aki elmesélte, bár már minden gondozottjuk megkapta a második oltást is, de azért még félnek közösségbe menni. Így ezekben a hetekben valamivel kevesebben vannak a szokásosnál.

Ne felejtsék el az írást

– A háladoboz ötlete onnan indult, hogy amikor a járvány­ügyi adatok miatt az idősek nem jártak a klubba, a vezetői utasítás arról szólt, át kell hidalni ezt a helyzetet. Ennek értelmében mi mentünk ki az idősekhez. Segítettünk nekik a gyógyszerkiváltásban, a bevásárlásban, de igényelték a foglalkozást is. Az jutott az eszembe, írjunk közösen egy tavaszi mesét. Én elkezdtem a történetet, majd amikor meglátogattam egyenként az időseket, kértem, mindenki írjon hozzá egy-egy mondatot. Akkor szembesültem vele, bizony azok a 70-80 éves emberek, akik évek óta nem írtak semmit, lassan elfelejtik a betűvetés tudományát. Így jött az ötlet, hogy készítek egy háladobozt, amibe hetente bedobhat minden gondozott egy-egy mondatot. Ez nemcsak arra készteti őket, hogy rátaláljanak életük értékeire, hanem arra is, hogy felelevenítsék, hogyan kell a betűket formálni, azokból szavakat, mondatokat kerekíteni – fogalmazott Sztrik Éva.

Felidézte, amikor az egyik klubtag nem akart semmit a papírra írni. Biztatta, próbálja meg, de semmiképpen nem ment. Kiderült, azért, mert a néni elfelejtette a betűket.

– Akkor leírtam én egy papírra a mondatot, ő pedig lemásolta. Ezt feltettük a közösségi oldalra, az unokái meglátták, és örömmel küldték a kommenteket, hogy az a nagymamájuk hálás sora. A néni a következő héten boldogan és büszkén jött a klubba – tette hozzá a szakember.

Szintén az írás gyakorlása miatt a napokban ország-várost játszottak, de kézműves-foglalkozásokra is van lehetőség a klubban, ami egyébként az Ináncs–Forró–Fancsal Mikrotérségi Intézmény tagja.

(A borítóképen: Karácsonykor bontják majd fel az üzenetekkel teli dobozt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában