szabadidő

2021.04.26. 19:00

Hiánycikk lett a kerékpár

A járvány alatt sokan akartak biciklizni, az emberek felvásárolták a készletet, az utánpótlás azonban akadozik.

Hegyi Erika

20210419 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Egyre többen vásárolnak kerékpárt.

Fotó: Ádám János

Egy fiatalember arról posztolt a napokban a közösségi oldalon, hogy kerékpárt szeretett volna vásárolni, de sehol nem talált megfelelőt. Szétnézett az internetes áruházakban is, valamint a nagy sportáruházakban, de mindenütt az derült ki, hogy hiánycikk lett a bicikli. Utánanéztünk a problémának, és kiderült, hogy valóban így van, megyénkben, az országban, de egész Európában gond van a kerékpárellátással.

Biciklibe fektettek

– Valóban nagyon nehéz most a kerékpárvásárlók dolga – fogalmazott Veres Róbert, a miskolci Bombastic Bringastic kerékpárüzlet boltvezetője. – Ennek az egyik oka az, hogy a járvány miatt tavaly az emberek többsége otthon maradt, és más szórakozási lehetőség nem lévén, szabadidő-jellegű sporttevékenységbe kezdtek, például biciklizésbe. Megmaradt a pénzük is, mivel utazni nem tudtak, így azt kerékpárra költötték. Nemcsak nálunk, hanem egész Európában, sőt az egész világon. Ennek az lett a következménye, hogy tavaly június-júliusra elfogyott a biciklik 70-80 százaléka, főleg azok, amelyek jó márkák és jó az ár–érték arányuk is. Egy kerékpár utángyártása az ötlettől a végtermékig körülbelül 8 hónapot vesz igénybe. Tavaly azonban ez az idő másfél évre növekedett. Ez pedig azt jelenti, hogy a tavaly meghirdetett modellekből szinte alig lehet kapni. Az alkatrészgyártók például a fontos alkatrészeket, melyekre minden gyártónak szüksége van (fogaskerekek, teleszkópok, vázak) augusztusra ígérik. Tehát őszre várható tömeges kerékpárgyártás – jelezte az üzletvezető.

Már lefoglalták

Hangsúlyozta: ez azonban nem azt jelenti, hogy kinézünk egy modellt, megrendeljük és már érkezik is, mert az elmúlt évben annyira kiürültek a boltok, hogy a még el sem készül biciklik nagy részét már le is foglalták. A nagykereskedők optimista előrejelzése alapján 2023-ra áll vissza az eredeti rend.

Megtudtuk azt is, Miskolcon az emberek mindenféle stílust és variációt keresnek. Hagyományosat, városit, erdeit és gyermekbicikliket is.

– Valamilyen kerékpárunk azért van, de nem tudunk minden igényt kielégíteni, abból kell választani, ami rendelkezésre áll. A kereskedőknek sem jó ez a helyzet, hiszen most tudna pörögni a piac, sőt a használt kerékpárok piaca is felpezsdült – tette hozzá Veres Róbert.

Leálltak a gyárak

A szintén miskolci Excelsior Sportcentrumban is hasonló a tapasztalat.

Macsuga László eladótól megtudtuk, a kerékpárhiánynak az is az oka, hogy Kínában 2019 végén és 2020 elején a járvány miatt leálltak a gyárak, és az most gyűrűzik be a „bringaiparba”.

– Március helyett augusztusban kapjuk a megrendelt kerékpárokat. Az már a szezon vége. Jön áru most is, csak töredéke a szokásosnak. Ráadásul most az sem működik, hogy különböző méretű és felszereltségű bicikliket rendelünk, mert ezeket az igényeket nem tudja a gyártó teljesíteni. Nagy áruházban is voltam, és kiderült, nekik sincs bringájuk, és náluk még jobban akadozik a szállítás, mint nálunk. Miskolcon egyébként keresik a túrakerékpárokat és azokat, amelyek aszfaltra és terepre is jók – jegyezte meg Macsuga László.

Brutális drágulás

Az egyik gazdasági portál is arról ír, hogy több tényező együttállása miatt hatalmas hiány alakult ki a világon kerékpárokból. A gyártók még mindig érzik a tavalyi gyárleállások hatását, brutálisan megdrágultak az alapanyagok és a fuvarozás, miközben az embereknek elegük van az otthonülésből, és mennének már tekerni. Viszont a becslések szerint akár még évekig eltarthat, mire helyreáll a piac egyensúlya, jó esély van arra, hogy az idei szezonban hiánycikk lesz a kerékpár a legtöbb sportboltban, írja a portál.

Az egyik nagy sportáruházlánc pedig akciót indított. Átveszi a használt kerékpárokat, és ha azokat sikerül eladnia, a vételárat utalványban adja oda a régi tulajdonosnak, melyet az üzletben vásárolhat le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában