Állatvilág

2021.04.08. 12:00

Gazdijogsi állattartáshoz

Online képzést indít a Nébih, azoknak a gazdiknak, akik felelős állattartók szeretnének lenni.

Detzky Anna

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

Gazdijogsi néven indít komplex edukációs programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ősszel induló online oktatási platform célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni – írja közleményében a Nébih.

Széles körű összefogással

– Az önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning formában indul. A tananyag többek között sorra veszi a kutyaválasztás szempontjait, anatómiai és élettani alapismereteket nyújt, de bemutatja a kutya alapvető szükségleteit, viselkedési formáit és problémáit, valamint a kutyatartás jogi szabályozását is. A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne. Távlati cél, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak. A Gazdijogsi program létrehozásában többek közt az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is közreműködnek – tudtuk meg.

Korábban is javasolták

Az Orpheus Állatvédő Egyesület üdvözli, hogy a jövőben gazdijogsihoz kössék a kutyatartást.

– Korábban összeállítottunk az állatvédelemért felelős kormánybiztosnak egy több pontból álló csomagot, amiben ez is szerepelt – fejtette ki Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. – Ahhoz, hogy az emberek felelősen tudjanak állatot tartani, ismeretre, megfelelő tartási helyre, időre és anyagi fedezetre van szükségük. Mi azt szorgalmaztuk, hogy a helyi állatorvosok koordinálják a programot. Velük a hatósági állatorvosok tarthatnák a kapcsolatot. Ez azt jelenti, hogy az állatorvosoktól lehetne elkérni az adott állatra vonatkozó kérdőívet, és ők is értékelnék ki azt. Reméljük, hogy ezt a jogosítványt egy egyszerű ember is meg tudja majd szerezni. A kezdeményezés hosszú távú célja pedig az lenne, hogy könnyebb legyen szankcionálni az állatkínzókat, állatviadalozókat, törvénytelen szaporítókat.

Átfogóbb képzés kellene

A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség már gyermekkorban bevezetné a képzést.

– A Gazdijogsi online képzés arra nyújt lehetőséget, hogy ismeretterjesztő anyagokon keresztül rapid, általános tudást adjon át a felelősen gondolkodó gazdiknak – mondta dr. Orbán Zsófia, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség elnöke. – Ezzel szemben az állatvédelem egy önálló tudományág. A legnagyobb állatkínzások pedig a haszonállatokkal történnek, amelyek tartására sajnos nem terjed ki a szóban forgó tanfolyam. Az állatvédelem oktatását már gyermekkorban el kellene kezdeni, amiben nekünk kiemelt, tíz éve folyó programunk van. Bár most a kötelező digitális oktatás miatt valószínűleg sok helyen megoldották az internet-hozzáférést, de a legszegényebb és állatkínzás szempontjából a legproblémásabb peremterületeken valószínűleg még mindig elképzelhetetlen egy digitális képzés elvégzése. Mivel a Gazdijogsi egyelőre önkéntes, ezért nem valószínű, hogy éppen az állatkínzók jelentkeznének rá, ezért a későbbiekben ezt jó lenne kötelezővé tenni.

(A borítóképen: A tudatos, szerető állattartás tanulható (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában