egészség

2021.04.26. 18:30

Erősíti az immunrendszert Popeye kedvence

A legzöldebb zöldségekkel védhetjük egészségünket, amelyek akár a mi kertünkben is megteremhetnek.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: mcgill.ca

A spenót a mediterrán régió egyik jellegzetes leveles zöldsége, amelyet már a 16. századi reneszánsz korszakban is ismertek és szerettek. A spenót minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez a legegészségesebb salátanövény. A globális kereskedelemnek köszönhetően gyakorlatilag egész évben elérhető az üzletekben, bár a szezonja márciustól májusig tart, ekkor a legolcsóbb, a legfrissebb.

Popeye kedvence

Egy adag spenót a napi rost-, A- és K-vitamin-szükségletünk 20 százalékát fedezi. Ráadásul gazdag magnéziumban, mangánban, fehérjében, kalciumban, káliumban, cinkben, szelénben, C- és E-vitaminban. Erősíti az immunrendszert, továbbá tele van különböző flavonoidokkal, amelyek a súlyos betegségekkel is képesek felvenni a harcot. Azonban magas az oxalát- és nitráttartalma, emiatt az erre érzékenyeknek érdemes vigyázni a spenóttal. Gyorsfagyasztott termékekhez és konzervekhez, illetve bébiételekben is feldolgozzák.

Nem túl népszerű

Magyarországon kevésbé népszerű zöldség, legalábbis az egy főre jutó fogyasztása alig több néhány dekánál, ami a korai tavaszi és őszi hónapokra korlátozódik. A sóska hasonló jótékony hatással rendelkezik, mint a spenót, gazdag flavonoidokban és egyéb antioxidánsokban, valamint A-, B1-, B2- és B9-vitaminban. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, továbbá káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot és vasat. Sok fehérjét és szénhidrátot is találunk benne, ugyanakkor zsír- és kalóriatartalma elenyésző. Oxelátsav-tartalma miatt jellegzetes – a citromhoz hasonló – savanykás íze van.

Frissen, salátaként is fogyasztható, de hazánkban általában főzeléket készítenek belőle. Az egész világon elterjedt növény. Európában kora tavasztól késő őszig megterem. Gyakori, hogy szósz vagy leves formájában kerül az asztalra, gyakran tojással, csirkehússal tálalják, illetve a nyers szószt gyakran szolgálják fel halak mellé. Jamaikában a sóska leveléből és virágából teát készítenek, ami csípős íze miatt hűtő hatással van a szervezetre. A sóskateát olyan fűszerekkel készítik, mint a fahéj, kardamom és a gyömbér. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában