Cukkini

2021.04.21. 18:30

Egészséges és finom is

A termesztése egyáltalán nem bonyolult, ha tápanyagot és vizet kap, rengeteg termést ad.

Horváth Imre

20200723 Hévíz Termelői piac Fotó: Péter B. Árpád PBA Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Péter B. Árpád

A cukkini a tökfélék családjába tartozik. Az uborkához és a tökökhöz hasonlóan a nagy tápanyagigényű növények közé tartozik, így ennek megfelelően érdemes előkészíteni az ágyást hozzá.

Nagyra nő

Ha a termesztésében gondolkodunk, akkor érdemes átgondolni, hová kerül. Nem feltétlenül szükséges külön ágyást kialakítani neki, az is megfelelő lehet, ha az egyéb ágyások végében találunk neki helyet. Arra viszont figyelni kell, hogy legyen elegendő helyünk, ugyanis egyetlen növénynek legalább 1-2 négyzetméter területre van szüksége a hatalmas levelei miatt. De vannak futó fajták is, amelyek ennél is nagyobb területre növesztik száraikat. Azt azonban nem javasoljuk, hogy a tökhöz hasonlóan hagyjuk „ráfutni” a műveletlen kertrészekre, ugyanis a szárak, kacsok, levelek nem olyan ellenállóak, mint a tökféléknél, ha pedig nincs megfelelő szellőzése, akkor könnyen megtámadhatja a lisztharmat.

Lényeges, hogy rengeteg vízre és tápanyagra van szüksége, ezért az öntözés nagyon fontos, enélkül nem lesz egészséges és bőven termő a növényünk.

Palántázáshoz április végén földdel megtöltött cserepekbe ültessünk 1-2 szem magot nagyjából 3 centiméter mélyre, majd nyomkodjuk le a talajt. Alaposan öntözzük meg, és tegyük a cserepeket világos, meleg helyre. Május közepétől készítsük elő az ágyást a kiültetéshez. Lazítsuk fel a talajt, és dolgozzunk bele szerves trágyát is.

Ültessük a palántákat 80-100 centiméteres tőtávolságra egymástól. A nagyobb növények tövét takarjuk be szalmával vagy egyéb mulccsal. Ez biztosítja a talaj nedvességét, és megvédi a növényt a rothadástól, amelyre szintén hajlamos. Ha mégis szabad földbe vetjük, akkor ennek az ideje április végétől július közepéig adott, tehát másodvetésnek is megfelelő. Ma már többféle cukkini­magot is be lehet szerezni az üzletekben, így vannak hosszúkás és kerek termésűek is, illetve a színekben is többféle variáció van. A virágok általában élénksárgák, és féltenyérnyi, tenyérnyi nagyságúak, majd elhervadásuk után kezd el kifejlődni a termés a helyén.

Az ország több területén is fogyasztják a virágot, általában töltve, vagy sörtésztában kirántva. A termést, ha kisebb, fiatalabb korában szedjük le, akkor főleg rántva érdemes elkészíteni, a nagyobbra megnőtt termések tölthetőek, de készítenek belőle többek között fasírtot, főzeléket, tócsnit, krémlevest is. Eltárolható, ha nem is túl hosszú ideig, lefagyasztva is elrakható. Ha a termések a csúcs felé keskenyednek, deformálódottak, az vízhiányra utal. Míg az összeaszott, apró, fekete termések arra, hogy a virágok nem termékenyültek meg. Ennek oka legtöbbször az időjárás. Szedjük le őket, a növény új bimbókat hoz, melyek később kivirágoznak.

Ha a lisztharmatfertőzés károsítja a növényt és vegyszermentes megoldást szeretnénk, akkor a gazigazito.hu ajánlata szerint permetezzük zsurlókivonattal. Megelőzésképp kéthetente vizes tejjel permetezzük, az arány 1 tej, 6 víz (bögre, pohár, korsó, vödör stb.). Ha már megjelent a lisztharmat, akkor növeljük a tej arányát 4–6-ra, vagyis 4 egység tej, 6 egység víz.

(A borítóképen: Ahelyett, hogy a piacon vennénk, termeljük meg magunk!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában