Kertészkedés

2021.04.16. 12:00

Bámulatos gyep nyárra

A szép fű a kert ékessége, ehhez azonban időt, energiát és némi pénzt is kell áldoznunk rá.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

A tavasz beköszöntével minden családi háznál megszaporodnak a kerti munkák, de az emberek hajlamosak jóval kevesebbet foglalkozni a gyep­ápolással, mint amennyire az megérdemelné. Pedig a gyep magától nem lesz bársonyos haragoszöld, ahhoz sok energiát kell rá fordítani.

Molnár Gábor Éva, a kertfuvesites.hu szakértője összegyűjtötte az aranyszabályokat, amelyek betartásával elérhetjük a kívánt minőséget. A kertészmérnök szerint, ha megfelelően végezzük el a gyepszellőztetést, a talajjavítást és a gyeptápanyagozást, és mindezt környezettudatosan tesszük, nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

Kényes jószág

Tavasszal sok mindenre kell egyszerre odafigyelni, de a legtöbben részben vagy teljes egészében kihagyják a gyepápolási teendőket, mondván, a fűnek nincs szüksége törődésre. Ez viszont tév­hit, a gyep kényes „jószág” a mi kontinentális éghajlatunkon – mondta a szakértő. A téli időjárási körülmények között a gyep is ugyanolyan igénybevételnek van kitéve, mint az örökzöldek. Regenerálódnia kell, és ebben szerepet kell vállalnunk – hívta fel a figyelmet a kertészmérnök.

A gyepápolás kezdetét nem lehet napra pontosan behatárolni, hiszen az nagyban függ a hőmérséklet változásaitól. Éppen ezért fontos időben felkészülni a folyamatokra, és már kora tavasszal szükséges beszerezni a megfelelő eszközöket, tápanyagokat, talajjavítókat.

„Birkanyírás”

Első körben késes gyepszellőztető géppel kell meglazítani a talajt. Ez a szerkezet akár fél centiméterre is felkarcolja a talaj felszínét, ezáltal újrasarjadásra készteti a fűszálakat. Az elhalt részektől, a képződött filcrétegtől ily módon megszabadulunk. Egy hasonlattal élve olyan ez, mint amikor tavasszal megnyírják a birkákat, hiszen idővel új, puha bundájuk nő majd – magyarázta Molnár Gábor Éva.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a gyepszellőztetéssel lezártnak tekintik a munkát, pedig az önmagában nem sokat ér. Mivel ilyenkor nyitott a talaj, ez a legalkalmasabb időpont elvégezni a talajjavítók kiszórását és a gyep tápanyagozását, az esetleges betegségek megelőzése és a gyep regenerálódása érdekében.

Tápanyag, környezettudatosan

Ebben a folyamatban erősítjük meg a növény és a talaj kapcsolatát, aminek köszönhetően az esztétikum is kézzel fogható lesz, és azt a haragoszöld színt kapjuk, amit szeretnénk elérni. Ajánlatos környezettudatos termékekkel elvégezni a tavaszi megújítást, melyekkel egyáltalán nem szennyezzük a talajvizet – fogalmazott a szakember. A táp­anyagozással nagyon könnyen rásegíthetünk a gyep regenerálódására, ami egy kisebb kertnél is igen látványos eredményt tud hozni. Érdemes szakemberrel konzultálni, ha tanácsra van szükségünk, mert teljesen felesleges elszórni bármilyen tápanyagot a gyepben, ha nem is tudjuk, mi okozza a sárgulást – vélekedett a kertészmérnök.

(A borítóképen: Sok gondoskodást, figyelmet követel a megfelelő gyepminőség elérése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában