szabadidő

2021.04.10. 19:30

Az idősebbek tapasztalt túrázók

A szervezett természetjárás inkább az idősek szórakozása, több természetjáró egyesület szépkorúakból áll.

Detzky Anna

Forrás: Olvasói fotó

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetségnek, amely idén 30 éves, egy nyugdíjasokból álló szervezet, a több mint kétszáz fős Diósgyőri Természetbarát Sportklub a legnagyobb és legrégebbi hagyományokkal rendelkező tagszervezete.

Túraparadicsom a megye

– A szövetség több mint 15 tagszervezetet tömörít egybe: természetbarát és természetjáró egyesületekből, sportklubok természetjáró szakosztályaiból, illetve egyéb civil társulásokból – sorolta Bernáth Marietta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnöke. – Ezek között néhány helyen inkább a hatvanas korosztály, máshol pedig a családosok vannak többségben. Megyénk 1500 kilométer fölötti jelzett turistaút-hálózattal rendelkezik, amelynek karbantartásából is kivesszük a részünket. A Bükk, a Zemplén és a Gömör-Tornai-karszt közelségük miatt kedvelt úti cél szokott lenni, de gyakorlatilag az egész országot bejárjuk a kéktúra kapcsán. Időnként a határ menti magas hegyeket is meglátogatjuk, mint az Alacsony- és Magas-Tátra, az Alpok vagy a Kárpátok. Kirándulásainkat arany, ezüst és bronz jelvényes túravezetőink hirdetik meg. A vírushelyzetre való tekintettel a szervezett kirándulásokat most el kell, hogy halasszuk, de a tagok magán­úton tartják egymással a kapcsolatot.

– Az idősebbek általában a rövidebb 3-4 kilométeres sétatúrákat, vagy a 15-16 kilométeres közepes kirándulásokat részesítik előnyben. Már csak azért is, mert a legidősebb tagok között 90 évesek is vannak. A 25-30 kilométeres távokat már inkább a fiatalabb korosztály számára tervezzük, de időnként gyakorlott, 70 éves kirándulóink is feltűnnek. A nyugdíjasok számára azonban általában nem a teljesítmény a lényeg, hanem hogy mozogjanak, jó levegőn és társaságban legyenek. Nem utolsó sorban ez jót tesz az ízületeknek, a szívnek és a tüdőnek. A nagy létszámú egyesületek a kirándulásokon kívül másfajta programokat is meghirdetnek, mint a bakancsos vagy lombhullató bál, farsang és egyéb évszakhoz kötődő rendezvények. A Diósgyőri Természetbarát Sportklubnak például nagyon hosszú ideig Garadnán voltak kulcsos házai, ahol turista­majálist és összevont születésnapi, névnapi köszöntéseket szerveztek. Emellett nagyon sűrű éves túranaptárt készítenek, heti háromszor járják az erdőt – tudatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnöke.

Túramozgalmak

Túramozgalmakkal ösztönzik a kirándulókat, hogy rendszeresen kimozduljanak otthonukból.

– A közösségi rendezvényeken túl járványmentes időkben lehetőség nyílik csatlakozni a jelvényszerző túramozgalmakhoz is. Ezek valamilyen tematika mentén gyűjtenek egybe kirándulóhelyeket, amelyeket ha valaki végiglátogat, akkor az adott tagszervezettől, amelyik meghirdette a kirándulássorozatot, kódos regisztráció ellenében kitűzőt, emléklapot kaphat. A Bükkben a barlangokat, a forrásokat és a csúcsokat járja végig egy-egy ilyen mozgalom. A Zemplénben pedig a Rákóczi jelvényszerző túrát tudnám kiemelni – ismertette Bernáth Marietta.

(A borítóképen: A Diósgyőri Természetbarát Sportklub egyik évzáró kirándulásán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában