ízvilág

2021.04.05. 12:00

Aranyat érő nyúlraguleves

A húsvét kapcsán a tojást tojó nyúl jut az eszünkbe, de húsából finom ételek is készülhetnek.

Detzky Anna

Forrás: MW

Húsvétvasárnap az a nap, amikor a nagyböjti idő után először fogyasztanak húsételeket és terítik meg rogyásig az ünnepi asztalokat. Idei receptversenyünk is a húsvétváró, ünnepi ételekre fókuszált. A nyúl termékenysége miatt lett a tavaszi ünnep szimbóluma, de akik szeretik a húsát, akár le is vághatják. Toplenszki Józsefné Ibolya is egy nyúlhúsos étellel, a citromos-kapros nyúlragulevesével nyerte el az első díjat 2021-es receptversenyünkön.

Erdélyi ízvilág

– A felmenőim erdélyi származásúak, kitelepítették őket. A főzést a nagymamámtól tanultam, akinek a nagybátyja Gyergyószentmiklóson volt püspök – emlékezett Toplenszki Józsefné. – Neki széles körű főzőtudománya volt, és átörökítette az erdélyi ízeket. Nagyon sok praktikát lestem el tőle. Igazán jó volt abban, hogyan használjon fel minden hozzávalót, amit a ház körül talált. Csík megyében lakott, és a kertjében fűszereket és gyógynövényeket termesztett.

Nyulak a ház körül

Régi családi receptjét osztotta meg az olvasókkal, amit nagyra értékeltek.

– Jómagam a bodrogközi Karcsáról származom, amely Sátoraljaújhely és Sárospatak között helyezkedik el. Gyerekkorunkban sokszor tartottunk a háznál nyuszikat, úgyhogy megkedveltem a nyúlhúst. Viszont van, hogy ajándékba is kapunk nyulat, és aztán mi magunk vágjuk le. Szeretjük a nyúlhúst, mert egészséges. A beküldött nyúlraguleves egy régi recept, ami egytálételként vagy tésztás ételekkel, fánkkal, esetleg gofrival is fogyasztható. Eszembe jutott, hogy szívesen megörökíteném és megismertetném másokkal is ezt a receptet, amit nemcsak húsvétkor, hanem az év bármely napján el lehet készíteni. Szeretném elmondani, hogy éppen a 71. születésnapomon, március 11-én tudtam meg, hogy nyertem a levessel. Az aznapi Észak-Magyarországban láttam meg a nevemet. Meglepődtem és nagyon örültem neki – osztotta meg az első helyezett.

Egészséges étrend

A gyerekek ételérzékenysége miatt a gyümölcsös és mézes ételekben is specialista lett.

– Nagyon szeretek sütni, főzni, és tizenkilencfajta lekvárt tudok készíteni. Mindent saját magam kísérletezek ki, hogy mit, mivel lehet párosítani. Az egészséges táplálkozás nálunk nagyon fontos, mert glutén- és tejérzékenység is van a családban. Tizenöt évvel ezelőtt a férjem őssejtátültetésen esett át, és egyedi étrendet fogyaszt. A hatodik, legkisebb, tizennégy éves unokám pedig nem ehet semmiféle tartósítószert és ételszínezéket. Úgyhogy nagyon át kell gondolnunk az egész főzés menetét. Rengeteg nyers gyümölcslevet teszek el és lefagyasztom a gyümölcsökkel együtt, vagy gyümölcssajtot készítek, hogy ezzel is segítsem őket. Méhészkedünk is, és amihez lehet, mézet használunk. Idén húsvétra mézes nyuszikat sütöttem desszertként, mert azt minden unokám meg tudja enni. A rokonságnak és baráti körnek is szoktunk adni a finomságokból – fejtette ki díjazottunk.

(A borítóképen: Ínycsiklandó étel kis lábaskában tálalva)

Citromos-kapros nyúlraguleves recept

Hozzávalók 4-5 főre:

- 1 nyúl csontos részei

- 1 közepes hagyma

- 3 db burgonya

- 3 sárgarépa

- 2 petrezselyem

- 1 kis zellergubó

- negyed fej káposzta

- 1 citrom

- 2 dl tejföl

- 1-2 evőkanál rizsliszt

- 1 evőkanál házi ételízesítő

- 1 csomag friss vagy fagyasztott kapor

- só ízlés szerint

Elkészítés

A nyúl csontos részeit sós vízben megfőzzük. A levét leszűrjük. A zöldségeket megpucoljuk, kockára vágjuk, a leveshez adjuk az ételízesítővel együtt. A rizslisztet elkavarjuk a tejföllel, kevés forró lével. A levesbe öntjük és kiforraljuk. A levest citrommal és kaporral ízesítjük.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/gomba-tormamartas-es-turo-egy-etelben-5336872/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában