A Föld napja 2021

2021.04.22. 18:00

A változás bennünk van

Az idei az első digitális, önszerveződő, közösség­építő Föld napja.

Bacsó István

Fotó: Shuttterstock

Ma már aligha vitatja bárki, hogy a Föld olyan kincsünk, amelyre vigyázni mindenki kötelessége, sőt elemi érdeke. Világunkat fenntartható és felelős módon kell használnunk és megőriznünk a jövő nemzedékei számára. Mindezzel elvben mindenki egyetért, ám a valóság sajnos más.

A befektetőknek profit kell, az éhes embereknek ennivaló, aki fázik és nincs más tüzelője, annak szén a fűtéshez… És hiába tudjuk, hogy amíg egyik megoldással kezeltünk egy problémát, azonnal teremtettünk is egy újat, nehezen változtatunk. A szén meleget ad, de szén-dioxidot és más üvegházhatású gázokat bocsát a légkörbe. De ugyanez mondható el a nagyipari élelmiszer-termelésről, a közlekedésről és számos egyébről, amire szükségünk van, de ára is van, amit nem a pénztárnál fizetünk meg.

A tipikus „melyik ujjamat harapjam” dilemma. Amelyből könnyen „ördögi kör” alakulhat ki. És a folyamat vége a bukás. A klímáé, a Földé, az emberé. Hogy ne így legyen, egyre többen fognak össze és próbálnak tenni ellene. A megoldás a kis lépésekkel megváltoztatott gazdaság és társadalom. Ennek jelképe a Föld napja, és a mögötte álló mozgalom, amely idén lett ötvenegy éves.

Amerikában kezdődött, amikor Denis Hayes egyetemista 1970. április huszonkettedikén 20 millió amerikait toborzott össze, hogy felemeljék szavukat a természet megóvásáért. Ez a történelmi jelentőségű esemény fontos változásokat hozott, attól kezdve a környezet védelmére – és ezzel az ember védelmére is – szigorú törvények születtek. Ráirányította a figyelmet a levegő, a vizek és a föld védelmére, egyre újabb környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag fenntarthatóbb életvitelre.

A szemléletformálás alapjai

A mozgalom húsz évvel később már világméretű volt. Létrejött a magyar Föld Napja Alapítvány is, amely azonnal egy központot hozott létre az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

Attól kezdve aktívan kampányoltak a környezetvédelemért, oktatásokat szerveztek, könyveket és társasjátékokat adtak ki, hogy minél szélesebb közönséghez juthasson el az üzenet, a gyerekektől a felnőttekig és a döntéshozókig. Harmincegy éves munkásságuk nem volt eredménytelen. Az emberek szemlélete, gondolkodása a természetről, jövőről, felelősségről sokat változott a jó irányba. Ami örvendetes, hogy a politikusoké és a vállalati döntéshozóké is, akiken a jövő alakítása nagymértékben múlik. Hogy ne menjünk messzire, az éppen diadalútját kezdő elektromos autó gyártásáról is döntött valaki, hogy kiváltható legyen a szénhidrogénes meghajtás. Kis lépések, amelyek ha összeadódnak, komoly fordulatot eredményezhetnek.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, hogy rajtuk, rajtunk is múlik a változás és a jövő. Tegyünk érte! Már ma.

(A borítóképen: A Föld napja jelképe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában