egészség

2021.04.18. 14:00

A szemünk sínyli meg legjobban a járványidőszakot

Egy felmérés szerint tízből hat embernél alakult ki valamilyen látásprobléma a pandémia alatt.

A járványidőszak nem csak az idegeinket és az immunrendszerünket, de a szemünket is komoly kihívások elé állította. A Google Trends adatai alapján Magyarországon az utóbbi évben másfélszer annyian keresnek rá a „szemcsepp” szóra, mint az azt megelőző 5 év alatt, egy külföldi kutatás szerint pedig tízből hat embernek romlott a látása, vagy szenved valamilyen szemproblémával a pandémia óta.

Az ok egyértelműen a megnövekedett képernyőhasználat. A számítógépes látás szindróma a digitalizáció egyik káros mellékhatásaként alakult ki és az utóbbi évben néma kórként több millió ember életét keseríti meg. Mióta az okostelefonokkal kelünk és fekszünk, szemünk egészsége komoly veszélynek van kitéve. Nemes Nóra, optometrista szerint a képernyőkből érkező kék fény mind élettani, mind szemészeti elváltozásokat okozhat. A mesterséges fény mindenütt körülvesz, hiszen mikrokörnyezetünk része. Nem kell ahhoz napi 10 órát gép előtt dolgozni, hogy a szemünk kiszáradjon és elkezdjen fájni a fejünk. A zárt, mesterséges LED vagy egyéb hideg fényekkel bevilágított tér, a képernyőkből érkező kék fény és a hűtő-fűtő rendszerek mind hozzájárulnak a problémához. A gyakori szemszárazság mellett hosszú távon a kék fény a retina súlyos károsodását, szürkehályogot is okozhat, és az alvásminőséget is jelentősen rontja.

A gyerekek különösen nagy veszélyben vannak

A szakember szerint a kék fény mellett a legnagyobb probléma a tartós közelre nézés, melynek az online oktatás miatt most extrém módon ki vannak téve a gyermekek. A gyerekek többnyire zárt térben, mesterséges fény mellett nézik a képernyőt, ami tartós szemromlást, fejfájást és egyéb nyaki, háti fájdalmakat is okozhat.

Aki irodában dolgozik, legalább az ebédszünetben vagy hazafelé el tudott távolodni egy kis időre a monitor elől. Most azonban szinte minden interakció a gép előtt történik, ezért a szemnek esélye sincs pihenni. Tavaly március óta 60%-al több szemcseppet adtunk el, ami jól példázza, hogy mekkora a baj – állítja Valner Szabolcs, az eOptika ügyvezetője.

Mit tehetünk szemünk egészségéért?

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a képernyőidő és más tevékenységek közötti egyensúlyt, javasolják a szakemberek. Szülőként figyeljünk oda, hogy a gyerek minden nap mozogjon, vagy legalább valamilyen offline tevékenységet is végezzen. Emellett fontos, hogy lefekvés előtt egy órával, már ne bámulja a képernyőt, mivel ez az alvás minőségét is befolyásolhatja. Mindenkinek ajánlott a 20-20-20-as szabály betartása, amelynek lényege, hogy 20 percenként fókuszáljunk legalább 20 másodpercig egy legalább 20 lábnyi (kb. 6 méter) távolságban lévő tárgyra. Megoldást jelent még a monitorszemüveg, mely védőréteget képezve meggátolja a kék fény behatolását a retinába és ép látásúaknak, dioptria nélkül is kapható. Ezen kívül figyeljünk oda az üléspozíciónkra, és igyekezzünk gyakori szellőztetés mellett kényelmes munkakörnyezetet kialakítani.

[eweb-voting id="5368606"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában