élet az autóban

2021.04.12. 18:30

A nyugalom kis szigete: a kocsi

A járművükkel bővítették a britek az életterüket a járványhelyzet nehéz hónapjai alatt.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A közelmúltban különleges kérdéssel fordult a brit autósokhoz a Peugeot: arra volt kíváncsi, hogy a négy- vagy többszemélyes háztartásban élők, hogyan birkóztak meg az Európát már egy éve szorításában tartó világjárvány elleni védekezésként bevezetett korlátozásokkal. A felmérésből kiderült, hogy az emberek jelentős része új feladatkört osztott autójára: a megkérdezettek 41 százaléka arról számolt be, hogy járművükkel bővítették személyes életterüket.

Iroda az utastérben

A pandémia miatt egyrészt sokan dolgoznak otthonról, vagy „ragadtak be az otthonaikba” a gyerekek, családtagok, a betegség miatt, vagy a központi intézkedéseknek eleget téve társadalmi távolságtartásra rendezkedtek be. Így aztán jóval kevesebbet használják Európa-szerte az autóikat az emberek, amelyek a garázsokban, udvarokon, parkolókban rostokolnak. Mindeközben azonban a lakásba szorult családok tagjainak minimális a lehetőségük arra, hogy személyes életterük legyen, hogy valahová vissza tudjanak vonulni kikapcsolódni, elvonulni, vagy csak nyugodtan pihenni egy kicsit. A felmérés pedig arra világított rá, hogy egyre többen használják erre a járművüket.

A megkérdezettek 58 százaléka találja nyomasztónak ezt a helyzetet, amelyben sokuk számára az autó lett az a biztonságos zug, ahol fellélegezhetnek.

Nyugalom, csend, béke

A megkérdezettek több mint fele egyszerűen csak élvezni szeretne egy kis nyugalmat, csendet és békét, 47 százalékuk okostelefonját, táblagépét is magával viszi, hogy televíziós sorozatokat, filmeket nézzen autójában, 43 százalékuk inkább egy jó könyvet választ.

Minden harmadik ember rögtönzött irodát rendez be az autójában – akár azért, mert elmélyült koncentrációra van szüksége, akár azért, hogy ő ne zavarja a családtagjait a munkavégzéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában