Közlekedés

2021.03.04. 18:15

Újra kint a kétkerekűek

A jó idő miatt megugrott a kerékpárosok és motorosok száma az utakon. Mire kell vigyázniuk?

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tavaszias időjárás miatt egyre többen veszik elő a kétkerekűjüket, ebből adódóan egyre több biciklissel és motorossal találkozhatunk megyénk közútjain. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében fogalmazott meg hasznos tanácsokat.

Látni és látszani

A kerékpárosok ellenőrizzék saját, illetve gyermekeik biciklijét, annak világítóberendezéseit és fékeit. A közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy megfelelően legyen kivilágítva kerékpárjuk, és viseljenek láthatóságot segítő eszközöket. Kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt szálljanak le kerékpárról, és a forgalomba való bekapcsolódás előtt győződjenek meg annak veszélytelenségéről!

A motorosok közlekedjenek megfontoltan! Fontos az út-, látási és időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás és a követési távolság helyes megválasztása. A megfelelően elsajátított kezelési vagy fékezési technika életet menthet.

Felkészülten, megfelelő műszaki állapotú motorral induljanak útnak! Nagyobb túra előtt – lehetőség szerint – érdemes szakszervizben átnézetni a járművet. Fontos a motoron található biztonsági felszerelések ellenőrzése is, ha valamelyik nem megfelelően működik, törött, sérült, akkor ne mulasszák el azokat lecserélni!

Alap a bukósisak

Motorozás közben viseljenek megfelelő védőfelszerelést és öltözéket! Az élénk színű bukósisak, motorosruha és -csizma könnyebben észrevehetővé teszi a jármű vezetőjét a közlekedés többi szereplője számára. Ezek használata egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti. A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondozást, ám egy esetleges baleset, esés után mindenképpen szükséges ellenőrizni, hogy megfelelően el tudja-e még látni a védelmet.

A gyorshajtás a fő ok

A motorkerékpáros balesetek bekövetkezésének több oka is van, de a legnagyobb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni, vagyis képességeiket túl-, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, az irányváltoztatás szabályainak be nem tartása és a szabálytalan előzés.

A városi forgalomnál lényegesebben dinamikusabban haladnak még akkor is, ha egyébként nem lépik át a megengedett legnagyobb sebességet. A lakott területen belüli motoros balesetek leginkább nem a nagy sebességből adódnak, hanem abból, hogy a motoros egy kisebb lökés után is beesik egy autó vagy busz alá. Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy a motorkerékpáros balesetekben meghaltak, illetve megsérültek 70%-a nem töltötte be a 35. életévét.

(A borítóképen: Sebességre ösztönöz a napfény, a jó levegő és a környezet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában