Évgyűrűk

2021.03.07. 12:00

Szépkori böjt okosan

Időskorban óvatosan, az egészségügyi gondokat figyelembe véve szabad csak belevágni.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

A nagyböjtöt főleg a vallásos emberek veszik komolyan, akik között többségben vannak a szépkorúak. A hús 40 napos elhagyása önmagában nem jelent egészségügyi kockázatot, de ha valaki krónikus betegségben szenved, mindenképpen érdemes kikérnie háziorvosa tanácsait is.

– Szerintem a legfontosabb, hogy soha nem szabad túlzásokba esni, hogyha böjtölünk, és az étkezési megszorításokat odafigyelve végezzük – szögezte le dr. Kázár Ágnes háziorvos. – Nagyon lényeges ilyenkor is a teljes körű táplálkozás, mindenféle tápanyagból juttassunk a szervezetbe, és soha ne éhezzünk. Emellett fogyasszunk elegendő folyadékot. Nőknél ez naponta másfél-kettő, férfiaknál kettő-kettő és fél liter legyen. A testünk 60 százaléka víz. Ha nem pótoljuk az életműködés során elveszített folyadékot, akkor tünetek jelentkeznek. Idősebb korban csökken a szomjúságérzet: vagy elfelejt inni az idős, vagy szándékoltan nem iszik, mert nem akar állandóan toalettre járni, vagy mert megdagad a lába estére. A folyadékhiány miatt besűrűsödő vér nehezíti a szív munkáját és a vesét is károsíthatja, fokozhatja a feledékenységet, fejfájást, fáradékonyságot, de zavartságot és aluszékonyságot is okozhat.

A korral járó táplálkozást és emésztést érintő problémák megnehezíthetik a böjtöt.

– Nehézzé teszi az étkezést a hiányos fogazat, a nyelési zavar fennállása. Az emésztés és felszívódás hatékonysága a korral csökken. Izomtömegvesztéssel szintén számolni kell, ezért a fehérjebevitelre szükséges odafigyelni. A böjtben a hús mellőzése miatt a fehérjepótlásra fokozottan ügyelni kell, az ásványianyag-bevitelt is fontos kiegyenlíteni. A kalcium- és a D-vitamin-bevitel elengedhetetlen. Télen a zöldségek, gyümölcsök természetes vitamintartalma jelentősen csökken, ezért szoktuk javasolni az ismert gyógyszergyártó cégek multivitamin-készítményeit vagy a vényre kapható vitaminokat – sorolta a háziorvos.

Figyeljünk a kalóriákra!

A böjt tartózkodást jelent az evéstől és az ivástól is. Két célja lehet, vallási és egészségügyi.

– Hasznos megkülönböztetni a vallási okokból kezdett böjtöt az egészségügyi vagy szépészeti okból végzett fogyókúrától. A különbséget abban lehet megragadni, hogy a hitbéli alapú böjtben az elhagyott ételeket, jellemzően a húst mással helyettesíthetjük. Mindez a sportot, fizikai aktivitást sem zárja ki. A fogyókúra célja a böjttel szemben a kalóriacsökkentés. Időskorban is előfordul, hogy testsúlycsökkentést javasolunk. A szépkorúak körében a mozgásszegény életmód miatt, az emésztés meglassulásával és a nassolással bevitt fölösleges kalóriákkal alakul ki túlsúly. Ha valakinek mozgásszervi problémája van, akkor inkább az étkezési megszorításokra és kevésbé a mozgásra koncentrálunk. Ehhez mindenképpen érdemes utánanézni a napi kalóriaszükségletnek és annak is, hogy a különböző fizikai aktivitások milyen kalóriafelhasználást jelentenek – hangsúlyozta dr. Kázár Ágnes.

(Fontos a táplálék helyes megválasztása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában