Év Fája 2021

2021.03.19. 13:00

Spanyolországi ezeréves magyaltölgy lett az európai év fája

A spanyolországi Lecina fája körül a helyi legendák szerint boszorkányok táncoltak ezer évvel ezelőtt.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Több mint 600 ezer szavazat érkezett az Európai Év Fája versenyre. Most először lett spanyol győztes. A győztes fa hosszú életkorát a helyiek azzal magyarázzák, hogy a történelmi időkben boszorkányok táncoltak a magyaltölgy körül a Sierra de Guara hegyei között.

Tizenegyedik éve

Az Európai Év Fája verseny immár tizenegy éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

A versenyt a Környezeti Partnerség Egyesület (EPA) szervezi. Először 2002-ben, Csehországban rendeztek ilyen megmérettetést. Magyarországon 2010 óta kerül sor hasonló versenyre az Ökotárs Alapítvány szervezésében.

Egy évvel később, 2011-ben választották ki először az európai év fáját, kezdetben öt ország részvételével. Mára a résztvevő országokhoz tíz újabb állam csatlakozott.

Négy magyar győztes volt eddig

Magyarországot idén egy tavasszal meseszépen virágba boruló, több mint 250 éves júdásfa képviselte, amely a mélykúti templomdombon áll. 2020 októberében 5091 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa, 31 867 szavazattal az európai döntőben nyolcadik helyet könyvelhetett el. A mélykúti templom mellett álló fát egykor ferences rendi szerzetesek ültették, a magjait Szabadkáról hozták magukkal. Érdekesség, hogy a júdásfa a kisváros pontos mértani középpontjában helyezkedik el.

Eddig négy alkalommal győzött a versenyen magyar fa. Először 2012-ben a felsőmocsoládi öreg hársfa, 2013-ban az egri termálfürdő platánja, 2016-ban Bátaszék legöregebb fája, legutóbb, 2019-ben pedig a pécsi havi-hegyi mandulafa nyerhette el az Európai Év Fája címét.

(A borítóképen: A spanyolok győztes magyaltölgye pompás látvány)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában