Szabadidő

2021.03.12. 19:00

Segít a rend, mert akkor kisimulnak az idegeink

Lakásunkkal együtt lelkünk is megtisztul a tavaszi nagytakarítás alatt.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

A tavasz beköszöntével szinte ösztönösen jön az érzés: itt az ideje újradekorálni a lakást, de azt megelőzően természetesen nem maradhat el a tavaszi nagytakarítás sem, amivel megteremtjük a lehetőséget az otthon felfrissítésére. A tavaszi nagytakarítás, az évszaknak megfelelő dekorálás egyébként a lelket is táplálja. Mayer Krisztina pszichológus elmondása szerint a takarítás, a rendrakás a külső környezetünkben, egyúttal a bensőnkben is segít „helyretenni a dolgokat”.

Energikusabbá válunk

– A természet újjáéledésével párhuzamosan mi magunk is meg akarunk újulni. Ez sokszor abban a formában ölt testet, hogy átalakítjuk a környezetünket. Nemcsak kitakarítunk, kidobunk feleslegessé vált dolgokat, hanem át is rendezhetjük picit a lakást, kitehetünk olyan díszeket, virágokat, melyek feldobva a lakókörnyezetünket nekünk is új lendületet adnak. Olyan környezetben, ami esztétikusabb, vonzóbb, szebb, közérzetünk is jobb. Tavasszal már önmagában az is hozzájárul az energikussághoz, hogy többet süt a nap, tovább van világos. Ha megtehetjük és van rá lehetőségünk, szánjunk időt napközben arra, hogy élvezzük a napsütést és a szervezetünkre kifejtett pozitív hatásait – tanácsolja Krisztina.

A színek befolyásolnak

– Kutatások bizonyítják, hogy a különböző színek hatnak ránk, a hangulatunkra, az érzelmeinkre, a viselkedésünkre. Becsempészhetünk egy kis vidámságot sárga színnel vagy a piros segítségével erőt, lendületet, szenvedélyt adhatunk a mindennapjainknak, hisz a piros szín energetizál, stimulál, ösztönöz. A zöld szín nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, a béke és a természet színe, a harmónia érzését kelti. A kék szintén békét és nyugalmat áraszt, de fokozza a munka hatékonyságát is. Sokaknak most a lakásuk – a home-office miatt – egyben az irodájuk is, éppen ezért különösen fontos, hogy ez a környezet olyan legyen, ami nemcsak a tetszésünket nyeri el, de jól is érezzük benne magunkat, szívesen vagyunk ott, továbbá remekül funkcionál tevékenységeinkhez. Ehhez hozzá tudnak járulni a dísztárgyak vagy emléktárgyak, fényképek is – sorolta a pszichológus. – Környezetünk és külsőnk rendbetétele tehát nagymértékben hat az érzelmeinkre, hozzájárul a lelki békéhez is. Merjünk hát bátran változtatni és ezáltal tenni a jóllétérzésünkért – emelte ki Krisztina.

Katalin elmondása szerint a napsütésben megcsillanó porszem a háziasszonyok rém­álma.

– Ahogy egyre gyakrabban süt a nap, úgy érzem sürgetőbbnek a tavaszi nagytakarítást. Ilyenkor szeretek a lehető legtöbb pormennyiségtől megszabadulni, ablakot tisztítani, ágyneműt cserélni, a párnákat, takarókat kirakni a levegőre, hogy átjárja a napfény, kimosni a függönyöket, terítőket, szellőztetni, felporszívózni, és illatos tisztítószerrel felmosni, mondta Katalin.

Segít a szelektálás

– Gyakrabban helyezek friss, vágott virágot az asztalon lévő vázába, vidám, színes ajtódíszt a bejárati ajtóra. Igyekszem különböző illatosítókkal is befolyásolni a család közérzetét. Bár nem vagyok rendmániás, mégis azt vallom, hogy ha rend van körülöttünk, ki tudnak simulni az idegeink. Ha érezhetően felhalmozódnak otthonunkban a felesleges tárgyak, szeretek tartani egy szelektálást. A ruhásszekrényben, illetve a kamrában sem árt néha szétnézni, mi vált feleslegessé a hosszú évek, hónapok alatt – hívta fel a figyelmet Katalin.

(A borítóképen: Csodás érzés, ha tiszta, rendes és illatos a lakás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában