Növényvédelem

2021.03.03. 18:15

Most ki ne hagyjuk a lemosó permetezést!

A legegyszerűbb a kombinált szereket választani, de többféle típussal találkozhatunk az üzletekben.

Horváth Imre

20201118 Szeged Ideje van az őszi lemosó permetezésnek. Képen: Gyümölcsfa permetezés a Pápai utcában. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: Shutterstock

Fotó: Karnok Csaba

Az idén különösen fontos lesz a tavaszi lemosó permetezés. És nem csak azért, mert tavaly nagy volt a kórokozók nyomása a kertekre. Hanem azért is, mert ősszel a folyamatos esőzés miatt vagy nem lehetett lezárni lemosó permettel az évet, vagy nem kellő hatásfokkal. Érdemes tehát ezzel indítani az évünket a kertben, udvaron, ha nem akarunk már a tavasz során a kórokozókkal harcolni.

Mindenhol fedjen a lé!

– Érdemes most figyelni, hiszen a mínuszok után érkező plusz fokok így márciusban nagyon gyorsan „rántják ki” a rügyeket, és tempósan éled majd minden a kertben. Nehogy késő legyen a lemosó permetezéshez, amivel megszabadulhatunk az áttelelő, vagy a tél folyamán „érkezett” kórokozóktól – hívja fel a figyelmet Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője.

A permetezést mindenképpen szélcsendes és fagymentes időben végezzük. Fontos, hogy tényleg lemosásszerűen, nagy lémennyiséggel permetezzünk, hogy a permetlé mindenhol befedje a növények felületét, és lehetőleg bejusson a kéregrepedésekbe is. A permetezés hatékonyságát növelhetjük, ha előtte a törzset és az idősebb ágakat megtisztítjuk az elhalt kéregmaradványoktól.

A lemosóknak több típusa van, így rezes, kénes, olajos, illetve ezek keverékei. A rezes lemosók közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével általában minden gombás és baktériumos betegségre hatásosak. Alkalmazásuk a gombás és baktériumos eredetű ágelhalások, vesszőbetegségek és a lombozatot megtámadó betegségek – tűzelhalás, csonthéjasok ágelhalása, őszibarack levélfodrosodás, málna vesszőbetegségei – megelőzésére, gyérítésére, illetve mérséklésére ajánlott. Mivel ezek a készítmények a későbbi időszakban használva már perzselést okozhatnak, a biztonságos használat érdekében almatermésűeknél a zöldbimbós állapot végéig, csonthéjasoknál rügyfakadásig, kajszinál a pirosbimbós állapot végéig használhatjuk.

A kéntartalmú készítmények jók a lisztharmat ellen, illetve atkaölő hatásuk miatt alkalmazzuk ezeket. A kén- és paraffinolaj-tartalmú Nevikén, Vektafid S lisztharmat és rovarkártevők ellen hatékony.

Az olajos készítmények az állati kártevők ellen védenek. Leghatékonyabban olajos készítményekkel védekezhetünk a levéltetvek, levélbolhák, atkák és pajzstetvek ellen. Az olajos réteg finom bevonatot képez, amivel elzárja a levegőt, a kártevő valamely fejlődési alakján megakadályozzák annak légzését. Hatásos a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, körte levélbolha ellen.

Mivel rendszerint a rovarok és kórokozók ellen is szeretnénk védekezni, lehetőleg egy menetben, olyan kombinált szert érdemes választani, amely tartalmazza mindhárom hatóanyagot. Ilyenek a Nevikén, Agrokén, Vegesol R, Vegesol eReS, Vektafid S, Vektafid R.

(A borítóképen: Ha ősszel elmaradt a lemosó permetezés, most kell pótolni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában