Boldogság világnapja

2021.03.21. 08:30

Kiderül, mennyire voltunk boldogok a járvány alatt

A boldogság világnapja alkalmából idén is elkészítették az ország boldogságtérképét, lássuk az eredményeket!

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Shutterstock

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja, a Jobb Veled a Világ Alapítvány és Pozitív Pedagógia és Nevelés Program március 20-ra, a boldogság világnapjára az idén is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét. A felmérés 2020. április 1. és a 2021. március 15. közötti időszakban végzett internetes vizsgálataik alapján készült.

Boldogság, gyere haza

Sajnos úgy fest, régiónkban a legelkeserítőbb a helyzet, itt élnek a legboldogtalanabb emberek az egész országban.

Sőt, Borsod-Abaúj-Zemplén megye boldogsága pedig átlagon aluli, nálunk csak Hajdú-Bihar, Somogy és Nógrád megye lakosai boldogtalanabbak.

Noha arra vonatkozóan a felmérés nem ad információt, hogy az egyes lakosok életét milyen mértékben terhelték a COVID okozta megélhetési, egzisztenciális, egészségi és egyéb problémák, hogy kire milyen mértékű stressz hárult a járvány idején, a tesztet kitöltők egyharmada (35 százaléka) vallotta azt, rosszabbul érzik magukat a pandémia ideje alatt, mint korábban. Ők a 66 év felettiek, egyedül élők, munkanélküliek, önmagukat szegénynek vallók voltak leginkább, ami lássuk be, egyáltalán nem meglepő eredmény. Ezek a csoportok a világjárványtól függetlenül, általában is úgy érzik, hogy nem boldogok, nem érzik túl jól magukat.

Legyünk derűlátóak!

A felmérésből viszont az is megállapítható, hogy a pozitív hozzáállás, a bölcsesség vagy a spiritualitás könnyebben átlendít a nehézségeken, és jobban érzik magukat és boldogabbak ezek az emberek. Legyünk hát derűlátóak, akkor könnyebben vesszük az akadályokat a kutatók szerint.

A boldogságtérkép készítői azonban fontosnak tartották megjegyezni, hogy a vizsgálat alapján készített térkép egy adott időszakra jellemző helyzetet ír le és kizárólag csak tájékoztat arról, hogyan borítja be a boldogság Magyarországot, az eredményekből ok-okozati összefüggésekre nem lehet rávilágítani.

[eweb-voting id="5299750"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában