ekcéma

2021.03.24. 19:15

Kellemetlen, de azért jól kezelhető

Az ekcéma általában elhúzódó, visszatérő megbetegedés. A kiváltó ok tisztázása, a kezelés hosszadalmas.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Az ekcéma, vagyis dermatitis a leggyakoribb, a bőr gyulladásával járó betegség.

Felnőttkorban is jelentkezhet, azonban a beteg részletes kikérdezése során felfedezhetők olyan korábbi tünetek, amelyek a betegségre való hajlamot előre jelezhették. Ez lehet például a nagyon száraz bőr, vagy allergiás tünet, szénanátha – írja a webbeteg.hu.

Ekcéma esetén a bőr eleinte kipirosodik, viszket, apró hólyagok alakulnak ki rajta, majd a vakarás következtében apró sebek, illetve hámlás jelenik meg.

Ez az úgynevezett akut forma, ha nem ismert, vagy nem kivédhető ok miatt tartósan fennáll, akkor szubakut, majd krónikus formába mehet át. Ilyen esetben a bőr már tartósan gyulladt, vörös, hámlik, utcakövezet-szerűen megvastagodik, rajta vonalas kivakarások, illetve pigmentációs eltérések – fehér vagy barnás foltok – jelenhetnek meg.

Számos oka lehet

Gyakori, hogy felnőtteknél a tüneteket kontakt- vagy irritatív eredetű ekcéma okozza. Ez esetben a panaszokat valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgy, kozmetikum, vegyszer váltja ki. Súlyosabb esetben a közvetlenül érintkező bőrfelületek mellett más testrészen is megjelennek a hasonló tünetek.

A felnőttkori ekcéma kialakulása vagy súlyosbodása gyakran összefügg a beteg életében bekövetkezett változásokkal, betegségekkel, stresszhelyzettel is.

Allergiás ekcémákhoz egyéni érzékenység szükséges. Ilyen allergének például a fémek, állati eredetű szőrök, porok, pollenek.

A vénás eredetű ekcéma krónikus vénás elégtelenség miatt kialakuló forma, így az alsó végtagon visszértágulatok, pigmentáció, bőrmegvastagodás jelei láthatók. A lábszáron, a bokák körül a bőr élénkvörössé és hámfosztottá válik, melyek felülfertőződnek.

Különböző korokban

Időskorban gyakori tünet a bőr szárazsága, ez vezet a kiszáradás miatti ekcémához. A viszkető bőr vakarása apró horzsolásokat, hámhiányokat okoz, melyek felülfertőződve tovább rontják az állapotot.

A kisgyermekkori formára a rendkívül száraz bőr mellett a végtagok hajlataiban, a nyakon, a fül mögött és a szem körül kialakuló, általában erős viszketéssel járó bőrgyulladás a jellemző.

Tinédzser- és felnőttkorban a fenti tünetek mellé a tenyéren és a talpon megjelenő ekcéma is társulhat.

A terápia fontos része a száraz bőr megóvása, a rendszeres bőrápolás.

Az ekcémás tünetek általában helyi szteroidkészítményekkel kezelhetők. Az erős hatóanyagú készítmények viszonylag rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást.

Megfelelő körülmények mellett alkalmazott immunmoduláló szerek hosszú távon is biztonságosak, megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását, anélkül, hogy a bőr szerkezetét károsítanák.

Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével tünetmentes állapot érhető el.

A hétköznapok

Tisztálkodáshoz és szépségápoláshoz válasszuk inkább a gyógyszertárban beszerezhető, speciálisan az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítményeket.

Táplálkozásunk legyen változatos, friss összetevőkben gazdag. Az erős, fűszeres ételek fogyasztása nem javasolt, mivel ezek a verejtékkel távozva fokozhatják a tüneteket.

Kádban való hosszas fürdőzés helyett válasszuk inkább a zuhanyozást. A ruházat megválasztásánál ügyeljünk rá, hogy a bőrrel lehetőleg csak pamut érintkezzen.

(A borítóképen: Az egészséges, változatos táplálkozás az ekcémás emberek számára is különösen ajánlott (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában