tavaszi óraátállítás

2021.03.03. 11:30

Itt az utolsó óraátállítás! – vagy mégsem

Küszöbön a tavaszi óraátállítás, amelynek az utolsónak kellene lennie. Hogy az lesz-e, nem tudjuk még.

Bacsó István

20200326 Salgótarján Nyári időszámítás. Óraátállítás illusztráció Fotó: Hegedűs Márk HM Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Hegedűs Márk

Itt a március, a tavasz első hónapja, szépen virágzik a hóvirág, hamarosan zsendül az aranyeső vesszője. A hónap utolsó vasárnapjával pedig elérkezik a sokat átkozott óraátállítás, amit senki sem szeret igazán, de velünk van már évtizedek óta. Előbb nép- majd nemzetgazdasági érdekből. Amelynek hasznosságát vitatják, előnyeit lerontják a hátrányai. De ez egy másik történet.

Mert a kérdés most az, hogy egyáltalán lesz-e a hónap végén óraátállítás. És ha lesz, az az utolsó lesz-e?

Az Európai Parlament ugyanis 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó bizottsági javaslatot, a kezdő dátumot pedig 2021-ben határozta meg. Az egyes tagországoknak maguknak kell eldönteniük, hogy mit választanak. Mégpedig véglegesen. Maradnak a „téli” időszámításnál, vagy átállnak a „nyárira”?

„A magyar kormány még nem döntött a kérdésben” – tudtuk meg Arzt Gergelytől, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztály Sajtóosztályának vezetőjétől. Aki az okokat is elmondta: „Széles körű egyeztetéseket szeretnénk a kérdésről az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. A javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs, azt mostanáig a 2020-ban és 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta.”

Az aktuális helyzet tehát az, hogy nincsen végleges döntés a kérdésben. Ezért a 2021. március 28-i óraátállítás az eddigi rend szerint meg fog történni. Hogy később aztán ez marad-e a végleges, vagy októberben mégis viszszatérünk a téli időszámításhoz, az addigra talán eldől. Tudomásunk szerint Magyarország maradna a nyárinál, de szeretne egységes megoldást a térségben.

Amint az osztályvezető említette, az EU-s intézményeknek és a nemzeti kormányoknak sem elsődleges prioritása most az újra rosszabbodó járványügyi helyzetben dönteni az időszámításról. Tehát még az őszi megállapodás és döntés sem biztos ebben a pillanatban.

Egyelőre tehát örüljünk a hosszabbodó nappaloknak, a többit majd meglátjuk!

(A borítóképen: Március utolsó vasárnapján átállunk a nyári időszámításra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában